ABD'de 2024 seçimi anketi: İddianameye rağmen Trump, DeSantis'e fark atıyor

Eski ABD Başkanı'nın Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçiminde oy kullanacak seçmenler üstündeki etkisi, gizli belgeleri kötüye kullanmasıyla ilgili iddianemenin ardından daha da güçlenmiş görünüyor

(Jonathan Drake/Reuters)

Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylarıyla ilgili yapılan son ön seçim anketinde Florida Valisi Ron DeSantis'e karşı ezici üstünlüğünü sürdürdü.

YouGov-CBS News anketi, Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel seçmenleri arasında eski ABD Başkanı'nın DeSantis'i yüzde 61'e yüzde 23'le geride bıraktığını ve Tim Scott, Mike Pence ve Nikki Haley'nin tek haneli, düşük rakamlarda kaldığını gösterdi.

7-10 Haziran tarihlerinde yapılan ankette, Florida'daki büyük jürinin gizli bilgileri kötüye kullanmaktan Trump hakkında 37 federal suçlamayla iddianame hazırlamasının, Cumhuriyetçilerin eski ABD Başkanı'na yönelik beklentilerine zarar verdiğine dair bir işarete rastlanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hatta ankete katılanların yüzde 14'ü iddianamenin Trump'a bakışlarını daha iyi yönde değiştirdiğini, yüzde 61'iyse düşüncelerinin değişmediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 7'si Trump'a oy verme ihtimallerinin azaldığını belirtirken, yaklaşık 5'te 1'i de bunun yeni gelişmelere bağlı olacağını dile getirdi.

Cumhuriyetçi Parti'nin her 5 seçmeninden 4'ü Trump'ın Beyaz Saray yarışından diskalifiye olmadığını ve ulusal güvenliği tehlikeye atmaktan hüküm giyse bile Trump'ın başkan olabilmesi gerektiğini söyledi.

CBS News'un aktadığı üzere anket, Trump hakkındaki son yasal suçlamaların kamuoyuna açıklanmasından önce ve sonra yapıldı ve cuma günü Adalet Bakanlığı'nın iddianameyi açıklamasının ardından katılımcılarla yeniden görüşüldü.
 

Seçim anketi
Gizli belgeleri kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında iddianame hazırlanan Donald Trump'ın, Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçiminde oy kullanacak seçmenler arasındaki desteği arttı (YouGov-CBS News)


FiveThirtyEight'in analizine göre Trump'ın Florida Valisi karşısındaki istikrarlı üstünlüğünde, nisanda New York'ta hazırlanan sus payı ödemeleriyle ilgili iddianameden bu yana önemli bir sıçrama yaşandı.

Bu süre zarfında Trump'ın anketlerdeki ortalaması ön seçimde oy kullanacak seçmenler arasında yüzde 47'den yüzde 54'e yükselirken, DeSantis'in ortalaması yüzde 28'den yüzde 21'e geriledi.

YouGov anketi Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinin 4'te 3'ünün, ön seçimden çekilmesi halinde Trump gibi bir aday istediğini de ortaya koydu.
 

Seçim anketi
Yeni bir YouGov anketine göre hakkında iddianame hazırlanması Donald Trump'ın Cumhuriyetçi seçmenler üstündeki gücünü sarsamadı (YouGov-CBS News)


Anket Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinin enflasyon ve vergilerin düşürülmesi gibi ekonomik meselelerle, ulusal çapta kürtaj yasağı getirmek ya da trans haklarını sınırlamaktan çok daha fazla ilgilendiğini de gösterdi.

Cumhuriyetçilerin büyük çoğunluğu, Trump'ın 2020 seçimlerini ya da karşı karşıya kaldığı cezai soruşturmaları yeniden gündeme getirmektense ülke için planlarını anlatmasını tercih ediyor.

Anket, Joe Biden'ın onay oranının yüzde 41'de sabit kaldığını da gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU