İddianame hazır: Evinden gizli belgeler çıkan Trump, Casusluk Yasası kapsamında yargılanacak

Trump, federal mahkemeye çıkan ilk eski ABD Başkanı olacak

ABD'de yapılan son anketler Donald Trump'ın seçim yarışında Başkan Joe Biden'ın önünde olduğunu gösteriyor (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki görevini tamamlamasının ardından gizli devlet belgelerini Florida'daki konutu Mar-a-Lago'ya götürdüğü iddiasıyla başlatılan soruşturmada iddianame hazırlandı.

Aylardır yürütülen soruşturma Trump veya yakın ekibinin gizli belgeleri ele alış şekline ve soruşturmayı engelleme çabalarına yoğunlaşmış, soruşturma kapsamında Mar-a-Lago'ya FBI baskını düzenlenmişti.

Ağustosta yapılan baskında konutta, içlerinde yabancı ülkelerin nükleer kapasiteleriyle ilgili değerlendirmelerin de olduğu gizli belgeler ele geçirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Miami Federal Bölge Mahkesi tarafından hazırlanan iddianameyle birlikte Donald Trump, ABD tarihinde federal suçlama yöneltilen ilk başkan oldu.

Eski ABD Başkanı, kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı ilk açıklamada, "Yolsuz Biden yönetimi avukatlarımı hakkımda dava açıldığı konusunda bilgilendirdi" dedi.

Trump, "Ülkemizin tarihindeki herhangi bir görevdeki başkandan çok daha fazla oy alan ve şu anda 2024 başkanlık seçimleri için yapılan anketlerde hem Demokrat hem de diğer tüm adaylardan açık ara önde olan eski bir ABD Başkanı'nın başına böyle bir şeyin gelebileceğini asla düşünmemiştim. Ben masum bir adamım!" diye konuştu.

Biden yönetiminden üst düzey bir yekili ise Trump hakkındaki iddianameyi haberlerden öğrendiklerini belirtti.

Trump'ın salı günü yetkililere teslim olması bekleniyor.

Trump neyle suçlanıyor?

Halen mühürlü olan ve kamuoyuna açıklanmayan iddianameyle ilgili tüm detaylar henüz bilinmiyor. 

Ancak Washington Post'a konuşan konuya yakın kaynaklar Trump'ın, devlet sırlarını yasadışı şekilde bulundurma, hukuku engelleme ve gizli anlaşmayla suçlandığını söyledi.

New York Times'a konuşan kaynaklarsa Trump'ın Casusluk Yasası kapsamında, ulusal güvenlik sırlarını kasten ele geçirmeyle suçlandığını bildirdi.

CNN'e konuşan Trump'ın avukat Jim Trusty ise, iddianamenin kendisini görmediklerini ancak Trump'a gönderilen mahkeme celbinden anladıkları kadarıyla eski ABD Başkanı'na 7 ayrı suçlama yöneltildiğini söyledi. Trusty, bunlardan birinin Casusluk Yasası'yla ilgili olduğunu, bunun yanı sıra adaleti engellemeyle ilgili birkaç suçlamanın daha bulunduğunu ifade etti.

Miami'deki mahkeme tarafından ifade vermeye çağrılan Trump'ın gözaltına alınması beklenmiyor. Mahkemeye giderek parmak izi verdikten sonra hakim karşısına çıkacak olan eski ABD Başkanı'nın savcılıkla anlaşma yoluna gitme şansı da bulunuyor. 

Bu sürecin ardından savcılık ve savunmayı dinleyecek olan hakim, Trump'ın salıverilme koşullarını belirleyecek.

Suçlamalar seçim sürecini nasıl etkileyecek?

Avukatlarının mahkeme heyetine Trump'ın sonrakine duruşmalara katılacağı sözü vererek, olası bir seyahat kısıtlaması ve denetim şartı gibi konulardan kaçınmak isteyeceği tahmin ediliyor.

2024'teki seçimlere hazırlanan Donald Trump'ın adaylığı için yargılama süreci herhangi bir engel teşkil etmiyor. Amerikan yasalarına göre Trump'ın hüküm giyse dahi başkan adayı olarak seçimlere katılabiliyor.

Trump'ın savunma ekibinin mahkemeyi Kasım 2024'teki seçimlerin sonrasına kadar ertelemeyi deneyecekleri tahmin ediliyor. ABD medyasına göre savcılıksa davanın Cumhuriyetçi başkan adayının belli olacağı gelecek yaza kadar görülmesini istiyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve savunma ekibi, gizli belge davasının yanı sıra eski porno yıldızı Stormy Daniels'a yapılan ödemeye ilişkin martta New York'ta başka bir yargılamayla da karşı karşıya kalacak. 

Bu iki davanın yanı sıra Trump'ın 2020 seçim sonuçlarını kabul etmemesiyle ilgili yürütülen bir başka soruşturmada daha yargılanabileceği düşünülüyor.

Gizli belge ve 2020 seçimleri soruşturmalarını Özel Yetkili Savcı Jack Smith başkanlık ettiği bir ekip yönetiyor.


Independent Türkçe, Washington Post, CNN, New York Times, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU