Goa Eyalet Başbakanı Sawant: Portekizlilerin izini silmeliyiz

"Portekizlilerin izini silmeliyiz. Yeniden başlamamız lazım"

Portekizlileri Hint tapınaklarını yıkmakla suçlayan Hintli Eyalet Başbakanı, Hint hükümdarıyla barış anlaşması imzaladıktan sonra yıkımı durdurduklarını söyledi (Twitter/DrPramodPSawant)

Hindistan'ın Goa eyaletinin başbakanına göre yüzlerce yıl süren sömürgeci Portekiz işgalinin izleri, Hindistan'ın bu en popüler kıyı turizmi merkezinden "silinmeli".

Pramod Sawant bu yorumları salı günü, Portekiz yönetimi sırasında eyaletteki Hindu tapınaklarının yıkıldığı iddialarıyla ilgili yaptığı hararetli bir konuşmada dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa ülkesi 1510'da Hindistan'ın güneybatı kıyısındaki Goa'yı istila ederek 451 yıl boyunca, 1961'e kadar bölgeyi yönetti.

Goa'yı kurtarmak için yapılan askeri harekat, Hindistan'ın 1947'de Britanyalılardan bağımsızlığını kazanmasından onlarca yıl sonra gerçekleşti. Portekiz, Goa'dan ayrılmayı reddedince Hindistan hükümeti bölgeyi kurtarmak için "Vijay Operasyonu" diye bilinen bir askeri operasyon düzenledi.

Sawant şöyle dedi:

En azından 60 yıl sonra Portekizlilerin izini silmeliyiz. Yeniden başlamamız lazım. Hindistan'ın bağımsızlığının 75. yılını kutluyoruz… Hindistan bağımsızlığının 100. yılını kutlarken Goa'nın nasıl olması gerektiğini ve Goa'nın ne olacağını şimdiden düşünmeye başladık.

Eyalet Başbakanı, Maratha İmparatorluğu'nun eski hükümdarı Çatrapati Şivaji'nin taç giyme töreninin 350. yıldönümü anısına düzenlenen bir etkinlikte konuşuyordu.

Anma töreni, 4 asırdan uzun süre önce Şivaji'nin emriyle 1679'da inşa edilen Goa'daki Betul Kalesi'nde yapıldı.

Eyalet lideri, Portekizlileri yönetimleri sırasında Hint tapınaklarını yıkmakla suçladı. Sawant, Martahalarla barış anlaşması imzaladıktan sonra Portekizlilerin yıkımı durdurduğunu öne sürdü.

 

Arkeoloji ve Toplumsal Refah Bakanı Sayın @SubhashGoa, Kültür ve Sanat Bakanı Sayın @Govind_Gaude, Yasama Meclisi Üyesi Sayın Alton D'Costa, eski Başbakan Yardımcısı @BabuKavlekar ve diğerlerinin huzurunda Betul Kalesi'nde, Çatrapati Şivaji Maharaj'ın taç giyme töreninin 350. yıldönümüne katılmaktan ve konuşmaktan onur duyuyorum. 


Sawant, Maratha hükümdarının yaptığı iddia edilen eylemleri överken "Anlaşmada Portekizlilerin tapınakları yıkmaması emrediliyordu" diye belirtti. The Indian Express'in aktardığına göre Sawant şöyle dedi: 

Tapınakların yıkımı bundan sonra durdu.

Şivaji'nin Portekizlilere tapınakları yıkmama uyarısı yaptığını iddia eden Sawant, Hindu kültürünü korudukları için tarihi liderle oğlu Sambaji'nin "büyük itibar" kazandığını söyledi.

İktidardaki sağcı Hindistan Halk Partisi'ne mensup olan lider, "Ülkede swaraj yani kendi kendini yönetme fikrini ilk ortaya atan kişi Şivaji'ydi" dedi.

Goa, eski sömürge yöneticilerine karşı ilk kez tepki göstermiyor.

Geçen yıl Hintli bir politikacının, Goa'ya futbolcu Cristiano Ronaldo'nun pirinç heykelini dikme kararı tartışmalara yol açmıştı.

Eyaletin eski Bilim ve Teknoloji Bakanı, Portekizli futbolcunun 400 kilogram ağırlığındaki heykelini kamusal alanda sergilemiş ve futbolun, halkın yaşamının çok önemli bir parçası olduğu eyalette ilhamdan çok öfke uyandırmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU