Teknoloji yatırımcısı Ian Hogarth uyardı: "Yapay zeka tanrılaşıyor"

"İnsanlığın yok olmasına yol açabilir"

50'ye yakın yapay zeka şirketine yatırım yapan Hogarth, yapay genel zekanın ne zaman geliştirilebileceğinin henüz bilinmediğine de değindi (Reuters)

Teknoloji yatırımcısı Ian Hogarth, "yapay zekanın giderek tanrılaştığını" yazdı. 

Hogarth, Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Financial Times'ta kaleme aldığı yazıda, birçok şirketin yapay genel zeka (Artificial General Intelligence -AGI) adı verilen sistemi oluşturmaya odaklandığına dikkat çekerek, bunun yaratabileceği riskleri ele aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapay genel zeka, bir insanın anlayıp yapabileceği tüm işleri gerçekleştirebilecek seviyede bir yazılımın oluşturulmasını öngören çalışmaları tarif ediyor.

Hogarth, yazısında yapay genel zekanın kısaltması olan AGI'yı "God-like AI" ("Tanrısal yapay zeka") ifadesiyle karşılayarak, böyle bir teknolojinin kendi kendisini geliştirerek öngörülemeyen bir güce ulaşabileceğini savundu. 

Yapay zeka yatırımcısı, şu ifadeleri kullandı: 

Tanrısal yapay zeka, kontrolümüzün ya da anlayışımızın ötesinde bir güce dönüşebilir. İnsan ırkını demode kılabilir ya da yok olmasına yol açabilir.

Hogarth, başından beri insanların yapay zeka programlarının oluşturulmasına önemli rol oynadığına dikkat çekerken, gelecekte bu durumun değişebileceğini iddia ederek, şunları yazdı: 

Şimdiye kadar insanlar, yapay zekadaki ilerlemeyi oluşturan öğrenme sürecinin gerekli bir parçasıydı. Bir noktada, birileri bizi bu döngünün dışında bırakmanın yolunu bulacak ve sonsuz kendini geliştirme yeteneğine sahip tanrısal bir yapay zeka yaratacaktır. O zaman da çoktan iş işten geçmiş olacak.

Cambridge Üniversitesi'nde mühendislik ve yapay zeka eğitimi alan Hogarth, saniye başına yaptıkları işlemler göz önüne alındığında en gelişmiş yapay zeka sistemlerinin işlem kapasitelerinin son 10 yılda 100 kat arttığına dikkat çekti. 

Ürettiği grafik kartları yapay zeka sistemlerinin güçlendirilmesinde kullanılan Nvidia şirketinin yöneticisi Jensen Huang da aynı dönemde yapay zekanın genel olarak 1 milyon kat daha güçlendiğini söylemişti.
 


Hogarth, son dönemde gündemden düşmeyen sohbet botu ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI ve yapay zeka geliştiricisi DeepMind'ı kuran Alphabet gibi sektörün önde gelen şirketleri arasındaki çekişmelerin de tehlike yarattığını savundu. 

"Diğer tarafta ne olduğuna dair hiçbir fikirleri olmadan bitiş çizgisine doğru koşuyorlar" diyen Hogarth, şöyle devam etti:

Dünyadaki tüm yaşamı etkileyebilecek önemli kararların, özel şirketlerden oluşan küçük bir grup tarafından hiçbir demokratik gözetim olmaksızın alınması son derece yanlış.

OpenAI CEO'su Sam Altman, 2019'da New York Times'a verdiği söyleşide, yapay zeka alanındaki hedeflerini ve hırslarını Manhattan Projesi'ne benzetmişti. 

II. Dünya Savaşı'nda nükleer silah üretmek için ABD, Kanada ve BK önderliğinde başlatılan projenin bilimsel başkanı, "nükleer bombanın babası" olarak da tanınan fizikçi Robert Oppenheimer'dı.


Independent Türkçe, Futurism, Business Insider, Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU