Almanya'nın son üç nükleer santrali yarın kapanıyor

Yurttaşların yüzde 59'u kararı doğru bulmuyor

1997'de enerji ihtiyacının yüzde 30'unu nükleer santrallerden sağlayan Almanya'da bu oran geçen yıl yüzde 6'ya kadar düşmüştü (AP)

Almanya'da geriye kalan son üç nükleer reaktör de yarın kapatılacak. Bu adımla birlikte Avrupa'nın en büyük ekonomisi, nükleer enerjiden tamamen vazgeçmiş olacak.

Ukrayna savaşının başlamasının ardından erteleme çağrılarını reddeden Alman hükümeti, karardan geri dönüş olmayacağını açıklamıştı.

Kararla birlikte Almanya'nın güneyinde Stuttgart yakınlarındaki nükleer santral, ülkenin doğusundaki Bavarian Isar 2 Santrali ve Hollanda sınırı yakınındaki Emsland Santrali kapatılacak.

Almanya hükümeti nükleer enerji olmadan, tamamen yeşil enerjiye geçiş yapmayı planlıyor.

Ancak muhalefette ve koalisyon hükümetinde karara karşı olanlar da var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından biri olan Hür Demokrat Parti'nin (FDP) genel başkan yardımcısı Wolfgang Kubicki kararı "acı dolu ekonomik ve ekolojik sonuçları olacak dramatik bir hata" olarak tanımlarken, Almanya'nın Avrupa'daki en güvenli nükleer santrallere sahip olduğunu savundu.

Kubicki'ye benzer şekilde kararı "hata" olarak niteleyen birçok muhalif siyasetçi de kararın ertelenmesini istedi. 

Başbakan Scholz'ün sözcüsü Christiane Hoffmann ise AP'ye yaptığı açıklamada, "Nükleerden çıkış 15 Nisan'a planlandı. O da bu cumartesi. Bu son karar" diye konuştu.

Almanya Çevre Bakanlığı'na göreyse nükleer santralleri açık tutmak hem yasadışı hem de maliyetli. 

Son olarak 2009'da güvenlik kontrolleri yapılan reaktörlerin normal şartlarda 10 yılda bir kapsamlı bir güvenlik ve bakım taramasından geçmesi gerekiyor. Ancak bu çalışmalar, kapatma kararı nedeniyle iptal edilmişti.

Almanya'nın nükleer enerjiden tamamen çıkış kararı 2002'de alınmış, 2011'deki Fukuşima felaketinin ardından süreç hız kazanmıştı.

Dönemin başbakanı Angela Merkel, "Fukuşima, Japonya gibi bir yüksek teknoloji ülkesinde bile, nükleer enerjiyle ilgili risklerin yüzde yüz kontrol edilemeyeceğini gösterdi" ifadelerini kullanmıştı.

Almanya'nın günde 5 rüzgar türbini kurması gerekiyor

Nükleer enerjiden tamamen vazgeçen Almanya'da yenilenebilir enerji kaynakları konusunda kaydedilen ilerlemeyse ne hükümeti ne de çevrecileri tatmin edecek düzeyde.

Durum, ülkedeki kömür santrallerinin önemli bir bölümünün 2030'da kapanmasının ardından daha da zorlaşacak. Kömür santrallerinin tamamınınsa 2038'de devre dışı bırakılması planlanıyor.

Almanya'da elektrik üretiminde kömür kullanımı Ukrayna savaşıyla birlikte yüzde 8 oranında artmıştı. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkenin ihtiyacını karşılamak için gelecek 5 yıl boyunca, günde 4-5 rüzgar türbini kurulması gerektiğini söylemişti. 

Almanya, 2022'de 551 rüzgar türbini kurmuştu. Ancak nükleerden çıkışın bu sürece hız kazandıracağı düşünülüyor.

Almanların çoğunluğu kararı yanlış buluyor

Almanya'nın nükleer santrallerini tamamen kapatma kararı Alman vatandaşlarının önemli bir çoğunluğu tarafından doğru bulunmuyor.

ARD'nin yaptığı ankete göre, Almanların yüzde 59'u kararı yanlış bulurken, atılan adımı doğru olarak niteleyenlerin oranı yüzde 34'te kaldı.

Anket sonuçlarında, sadece 18-34 yaş grubundan katılımcıların kararı onayladığı ifade edildi.

İktidardaki Yeşiller seçmeninin yüzde 82'si ve SPD seçmeninin yüzde 56'sı kararı onaylarken, bir diğer koalisyon ortağı FDP seçmenlerinin yüzde 65'i kararı yanlış bulduğunu söyledi.

Muhalefetteki CDU ve AfD'nin seçmenlerinin ise yüzde 81'i kararı yanlış bulduklarını ifade etti.


Independent Türkçe, DW, The New York Times, Euronews, Die Welt

DAHA FAZLA HABER OKU