Japonya'nın harabeye dönen Fukushima Nükleer Santrali'ndeki üç erimiş reaktörden birinde yeni görüntüler kaydedildi.
Ufak bir robot tarafından yakalanan görüntüler, reaktörün ana taşıyıcı yapısındaki kalın dış beton duvarının bazı bölümlerinin yok olduğunu ve çelik çubukların açığa çıktığını gösteriyor.
Keşif ekibi, bölgeyi yeni bir şiddetli depremin vurması halinde reaktörün büyük bir sorun haline gelmesinden endişeli.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Fukuşima Nükleer Felaketi, 11 Mart 2011'de Japonya'nın en büyük depremi nedeniyle yaşanmıştı. 9.0 büyüklüğündeki depremin yarattığı dev dalgalar Fukuşima nükleer santralini de vurmuş, reaktörleri su basmış ve büyük bir felakete yol açmıştı.
Radyasyon sızıntısı arttıkça yetkililer de yasak bölge alanlarını genişleterek 150 bin kişiyi bölgeden uzaklaştırmıştı.
Japon yetkililer o zamandan beri santralde temizleme çalışmaları yürütüyor ve reaktörlerin durumunu kontrol ediyor.
Son çalışmada, ülkenin önde gelen elektrik şirketlerinden TEPCO'nun geliştirdiği uzaktan kumandalı robotik araçları kullanıldı.
Kameraların monte edildiği bu araçlar, santralin suya gömülmüş haldeki derinliklerini keşfetmek ve temizlik operasyonunun nasıl gittiğini takip etmek için kullanılıyor.
Japon yetkililerin 4 Nisan'da yaptığı açıklamaya göre bu robotlardan biri, üçüncü reaktörün temeli niteliğindeki Ünite 1 adlı yapıyı görüntüledi.
AP'nin haberine göre veriler, yapının 120 santimetre kalınlığındaki beton duvarının tabanında önemli hasar belirtileri gösterdi. Sütunun içindeki çelik çubukların da açığa çıktığı belirtildi.
Yetkililer, santraldeki üç reaktörün toplamda 880 ton radyoaktif yakıt kalıntısı içerdiğini tahmin ediyor.
Robotik araçlar yüksek oranda radyoaktif olduğu vurgulanan bu kalıntılara dair bazı bilgiler sağladı. Ancak erimiş enkazın durumu gizemini büyük ölçüde koruyor.
Independent Türkçe, IFL Science, AP
Derleyen: Çağla Üren