6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli "ikiz depremleri"nin yarattığı yıkım yaralarını sarma çalışmaları sürüyor
O kentte büyük hasara neden olan depremin yıktığı kentlerden biri de Hatay.
Şehirde birçok bina yıkıldı, onbinlerce insan enkaz altında.
AFAD, UMKE, Sağlık Bakanlığı ve güvenlik güçlerinin yanı sıra AKUT, SAR, ANDA gibi kurumlar da bölge halkına yardım için çalışıyor.
Arama-kurtarma ekipleri içinde çok sayıda kadın gönüllüler de var.
Onlar kimi zaman bir enkazın üzerinde kimi zaman koordinasyonda canla başla mücadele ediyor.
İçlerinden biri de Merve Akçay.
Adana'daki depremde yakınlarını geride bırakarak Antakya'ya geldi Akçay.
Akçay, 1999 Gölcük depreminden bu yana arama-kurtarma gönüllüsü olarak çalışıyor. 2 yıldır da SAR Arama Kurtarma'da görev alıyor.
"Uykudayken yakalandık, korkunç bir andı"
Antakya'da 540 kişiyle görev başında olan SAR ekibinin Planlama ve Koordinasyon Sorumlusu Akçay, "Özel hayatımda kendi işimle ilgileniyorum ama gönüllülük şu an çok daha ağır basıyor. Ben de işlerimden çok gönüllülük kısmına ağırlık verdim" dedi.
Kendisinin de bir depremzede olduğunu söyleyen Akçay, "Uykudayken yakalandık ailecek. Korkunç bir andı. Hayatımda hiç böyle bir şey yaşamadım" diye konuştu.
"Neyin içinde olduğumuzun farkında değiliz"
Yıllardır katıldıkları eğitimlerde Kahramanmaraş depremine dikkat çektiklerine değinen Akçay, şu ifadeleri kullandı:
Bunu biliyorduk ama hiçbir zaman da inanmıyorduk. Neyin içinde olduğumuzun farkında değiliz. Dışarıdan nasıl görünüyor bilmiyorum ama biz hâlâ şaşkınlık içindeyiz.
"En yakın enkaza koştuk, yakınlarımızın olduğu yeri seçmedik"
Adana'daki depremin ardından annesiyle çıkmayı başardıklarını ve dernek binalarına gittiğini söyleyen Akçay, "Arama zinciri kurup tüm ekibi topladım. Yakın uzak gözetmeden en yakındaki enkaza koştuk. Yakınlarımızın olduğu yeri seçmedik. Çok zor bir durum. Keşke onbinlerce kişi olsaydık ve enkazlara müdahale edebilseydik" değerlendirmesinde bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şu an Antakya'da görevde olduğunu ancak Adana'da enkazda yakınlarının kaldığını belirten Akçay, "İlk 2-3 gün oradaydım ama Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş'ta durum çok daha ağırdı. Orada şu an mükemmel bir ekip var. Onlara güvendiğim için ben de burada olmayı tercih ettim çünkü kriz komuta merkezi burası ve kriz masasını ben yönetiyorum" şeklinde konuştu.
"96. saatte bir kadının kurtulmasına vesile olduk, mucizevi bir andı"
SAR Arama Kurtarma'da kadın-erkek fark etmeksizin her bireyin her işi yaptığını dile getiren Akçay, şöyle konuştu:
Kriz masasında, sağlıkta, arama kurtarmada her yerde var. Kadınlar hilti kullanıyorlar. Biraz önce bir depremzedeye müdahale ettik. Kadın arkadaşlarımız enkazda görev alıyor. 96. saatte bir kadının kurtulmasına vesile olduk. Ekipte 2 kadın, 6 erkektik ve mucizevi bir andı. Hatta yemek birimimiz erkeklerden oluşuyor bu arada.
"Her yaştan, her ırktan insan var ve tek amaçları insan kurtarmak"
"Bu depremden sonra umarım gönüllülük sayısı artar" diyen Akçay, "Hiçbir STK ve kurum fark etmez herkes gönüllü olsun. Şu an burada her yaştan, her ırktan, her cinsten insan var ve tek amaçları insan kurtarmak" görüşünü paylaştı.
"Biz aç kalabiliriz ama ekipmansız kalamayız, ekipmana ihtiyacımız var"
Antakya'da hemen herkesin her şeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Akçay, yardım çağrısı yaparak sözlerini tamamladı:
SAR Arama Kurtarma olarak teknik ekipmana ve basit gıda atıştırmalıklarına ihtiyaç duyuyoruz. Ekiplerimiz enkazda 16 ila 22 saat arasında kalıyor. 23. saatin sonunda birini kurtarıyor. Biz aç kalabiliriz ama ekipmansız kalamayız. Bizim gibi kurumlara ekipman desteği yapsınlar. Hilti, kesme ayırma, sismik dinleme ve bunun gibi birçok ekipmana ihtiyacımız var.
© The Independentturkish