AK Parti Grup Başkanvekili Tunç: Seçim Kanunu'ndaki değişiklikler, 6 Nisan sonrasında yapılacak bir seçimde uygulanabilir

Tunç, “Anayasamız, seçim kanunlarımız net. Anayasamızın 67. Maddesinin son fıkrasında, 'Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz' hükmü yer alıyor” dedi

Fotoğraf: AA

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, TBMM'nin gündemine seçim takvimi başlayıncaya kadar önemli paketlerin geleceğini belirterek "Meclis'i, önümüzdeki süreçte yoğun bir çalışma temposu bekliyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Seçimin 14 Mayıs 2023'te yapılması durumunda Seçim Kanunu'ndaki değişikliklerin uygulanamayacağı" iddiasını değerlendiren Tunç, şunları söyledi:

Anayasamız, seçim kanunlarımız net. Anayasamızın 67. Maddesinin son fıkrasında, 'Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.' hükmü yer alıyor. Bu, oy verme günü müdür yoksa seçim takviminin başlangıcı mıdır? Anayasamızın hükmü açık, 'Seçimlerde uygulanmaz.' diyor. Yüksek Seçim Kurulunun, 2011'de verdiği karar net, 'Seçimlerden kasıt oy verme günüdür.' diyor, 'Seçim takvimin başlangıcıdır.' demiyor. Yüksek Seçim Kurulu kararları kesin ve bağlayıcı dolayısıyla bu, oy verme gününe göre hesaplanacaktır. Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikler de 6 Nisan'da yürürlüğe girmişti. Öngörülen seçim tarihi de 14 Mayıs şeklinde konuşuluyor. O tarihe göre baktığımızda Seçim Kanunu'nda yapılan değişikliklerin üzerinden oy verme gününe göre 1 yıl geçmiş oluyor dolayısıyla uygulanması noktasında hukuken herhangi bir sakınca yok. Seçim Kanunu'ndaki değişiklikler 6 Nisan 2022'de yürürlüğe girmişti, 6 Nisan 2023 sonrasında yapılacak bir seçimde uygulanabilecek."
 

EYT’de teknik hazırlıklar tamamlandı

Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemenin yasalaştırıldığını hatırlatan Tunç, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili teknik hazırlıklar tamamlandı. Düzenlemenin kanun teklifine dönüşmesi anlamında çalışmalarımız devam ediyor, kısa süre içinde Meclis'e sevk ederek AK Parti'nin devraldığı bu önemli problemi de ortadan kaldırmış olacağız" dedi.

EYT düzenlemesinden ilk etapta 2 bin 250 bin vatandaşın yararlanacağını dile getiren Tunç, "EYT ile ilgili kanun değişikliğinden toplamda 4 milyon 800 bin vatandaşımız yararlanmış olacak. Önümüzdeki günlerde AK Parti ve MHP, Cumhur İttifakı olarak teknik çalışma üzerinde son şekli verilecek ardından komisyon çalışmaları başlayacak, sonrasında da Genel Kurula intikal edecek ve kısa süre içinde yasalaşmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Dünya genelinde aileye karşı tehditler"

TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsüne anayasal güvence sağlayan ve ailenin korunması amacıyla evlilik birliğini tanımlayan iki maddelik Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlandığını hatırlatan Tunç, teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını, 24 Ocak Salı günü maddeleri üzerindeki görüşmelere devam edileceğini belirtti.

Bütün partilerin, anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmelerde görüşlerini ifade ettiklerini anlatan Tunç, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin, net bir tavır sergilemediklerini dile getirdi.

"Siyasi partilerin tavrının, salı günkü görüşmelerde ortaya çıkacağına" işaret eden Tunç, “Son yıllarda dünya genelinde aileye karşı tehditler var, sapkın akımların olduğunu ve bu propagandanın giderek yayıldığını görüyoruz. Ailemiz toplumun temeli, aileyi koruyacak düzenleme de Anayasamızda yer almalı. Başörtüsüne anayasal güvence de ailenin korunması da önemli. Her iki maddeye bütün partilerimizin 'evet' oyuyla destek vermelerini istiyoruz” dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU