Avrupa silahlanıyor: Fransa’nın nükleer kapasitesi ABD’ye alternatif olabilir mi?

Almanya nükleer silah konusunda kapıyı açık bıraktı

Fransız ordusu, nükleer silahların ateşlenebileceği özel denizaltılara da sahip (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, “Önce Amerika” prensibiyle izolasyonist bir dış politika izlerken, Avrupa kendi güvenliğini sağlamak için yeniden silahlanmaya gidiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5 Mart’taki açıklamasında, ülkesinin Avrupa’nın “en etkili ordusuna ve nükleer caydırıcılık kapasitesine” sahip olduğunu savunarak, 10 yıl içinde orduya ayrılan bütçenin iki katına çıkarılacağını bildirdi.

Macron, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir sonraki gün düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Fransa’nın nükleer caydırıcılığıyla Avrupa’daki müttefiklerini koruma stratejisini de tekrar gündeme getirdi. Fransa lideri, geçen yıl nisanda da Avrupa için “nükleer şemsiye” önerisinde bulunmuştu.

ABD, Soğuk Savaş’tan bu yana Avrupa’yı korumak için sağladığı “nükleer şemsiyeyi” devre dışı bırakmayı gündeme getirmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Fransa’nın kamu yayıncısı France 24’ün analizinde, Trump’ın Ukrayna savaşıyla ilgili yürüttüğü politikada Rusya’yla yakınlaşmasının, Avrupa’yı yalnız bırakacağı endişesine yol açtığına dikkat çekiliyor.

Analizde, Fransa’nın kendi nükleer caydırıcılığına yaptığı yatırımların, 1956’daki Süveyş Krizi’nden bu yana ABD’ye duyduğu “güvensizlikten” kaynaklandığı belirtiliyor.

Avrupa’da sadece Fransa ve Birleşik Krallık’ta nükleer silah bulunuyor. Britanya, AB’den ayrıldığı için nükleer cephaneliğini ABD yardımıyla geliştiriyor. Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu’nun verilerine göre dünyadaki nükleer silahların yüzde 88’i ABD ve Rusya’nın elinde. Üçüncü sırada Çin gelirken, onu Fransa ve Britanya takip ediyor.

BBC’nin aktardığına göre Rusya’da 5 bin 889, ABD’de 5 bin 244, Çin’de 410, Fransa’da 290, Britanya’daysa 225 nükleer başlık var.

Lyon’daki Jean Moulin Üniversitesi’nden savunma analisti Benoit Gremare, The Conversation’daki yazısında, Fransa’nın nükleer caydırıcılığının tek başına yeterli olmayacağına dikkat çekerek, "ABD'nin desteği olmadan güç dengesi Fransa'nın aleyhine görünmektedir” ifadelerini kullanıyor.

Paris’in nükleer şemsiyeyi tüm Avrupa’yı kapsayacak şekilde genişletme planına ülke içinden tepki de geldi. Radikal sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi lideri Marine Le Pen, pazartesi günkü açıklamasında, Macron’un yeniden silahlanma stratejisine destek verirken nükleer silahların sadece Fransa’nın güvenliği için kullanılması gerektiğini savundu.

Diğer yandan AB Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Macron’un önerisine sıcak bakmadıklarını söyledi.

Almanya nükleer silah konusunda kapıyı açık bıraktı

Ancak Almanya’da bir sonraki Şansölye olması beklenen Friedrich Merz, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’a verdiği söyleşide, Fransa ve Birleşik Krallık’ın nükleer caydırıcılık kapasitesinin tüm Avrupa’yı kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini savundu.

Ayrıca Merz, Almanya’nın kendi nükleer silahlarını geliştirmesinin ihtimal dışı olmadığını belirtirken, “Şimdilik böyle bir şeye gerek yok” ifadelerini kullandı.

Wall Street Journal’ın analizinde, Avrupa’da ABD tarafından en çok yüzüstü bırakıldığını düşünen ülkenin Almanya olduğu değerlendirmesi yapılıyor. ABD’nin yabancı ülkelerdeki en büyük ikinci askeri varlığı Almanya’da yer alıyor.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Macron’un nükleer caydırıcılık stratejisine tepki göstererek, “Napolyon’un Moskova seferi bozgununu unutanlar, onun dönemine geri dönmek isteyenler var” demişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Macron'un Avrupa güvenliği için Fransız nükleer kapasitesini kullanma planlarının Rusya'ya tehdit oluşturduğunu belirtmişti.


Independent Türkçe, France 24, Wall Street Journal, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU