Yeni bilimsel araştırma, Tunç Çağı'nda bugünkü Yunanistan'da, Girit ve Ege adalarında birinci dereceden kuzenlerle evlenmenin yaygın bir durum olduğunu ortaya koydu.
Girit, Yunanistan anakarası ve Ege Adaları'nda Neolitik dönemden Demir Çağı'na uzanan bir aralıkta yaşamış 102 kişinin genomunu inceleyen araştırmacılar, bir dizi ilke imza attı.
İnsan kemiklerinden elde edilen genetik materyali analiz eden ekip, dönemin Girit ve Yunanistan'ındaki eski evliliklerin perde arkasına ilk kez göz atabilme imkanı sundu.
Buna ek olarak araştırmacılar ilk kez Tunç Çağı'nın sonlarında yaşamış bir ailenin biyolojik soy ağacını da çıkarabildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yunanistan gibi ılıman iklime sahip bölgelerde eski DNA örneklerinin korunması ve günümüze ulaşması zorlaşıyor. Buna rağmen yeni teknikler, eskiden mümkün olmayan keşiflerin önünü açıyor.
Hakemli bilimsel dergi Nature Ecology and Evolution'da yayımlanan yeni araştırmada Tunç Çağı'nın son dönemlerine tarihlenen bir bebek mezarında bulunan kemikler incelendi ve 7'sinin akraba olduğu anlaşıldı.
İleri incelemeler bölgedeki eski insanların genellikle kuzenleriyle evlendiklerini ortaya koydu.
DNA'sı analiz edilen Egeli bireylerin yaklaşık yüzde 30'unun birinci dereceden kuzen olan ebeveynlerin çocukları olduğunu düşündüren işaretler bulundu.
Çalışmanın yazarları, bu keşfi "benzeri görülmemiş" diye nitelerken, makalede de konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
Yeni çalışma arkeolojik kayıtlarda hiç belgelenmemiş bir kültürel uygulamayı ortaya çıkardı.
Araştırmanın baş yazarı Eirini Skourtanioti, "Dünyanın farklı bölgelerinde 1000'den fazla eski genom örneği yayımlandı. Ancak öyle görünüyor ki, antik dünyanın başka hiçbir yerinde böyle katı bir akraba evliliği sistemi yoktu" dedi:
Bu hepimiz için tam bir sürpriz oldu ve pek çok soruyu gündeme getiriyor.
Independent Türkçe, IFL Science, Eurek Alert
Derleyen: Çağla Üren