BM: Myanmar yaptırımlara rağmen dünyanın dört bir yanından gelen parçalarla silah üretiyor

Raporda Myanmar ordusunun bu silahları kendi halkına doğrulttuğu da savunuldu

2021'de cuntaya karşı düzenlenen protestolarda göstericiler, devrik lider Su Çi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin bayrağını taşımıştı (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar ordusunun yabancı ülkelerin gönderdiği malzemelerle silah üretip, bunları kendi halkına karşı kullandığını savundu.

BM'nin raporunda Myanmar ordusunun ülkedeki birçok fabrikada, yabancı ülkelerden aldığı malzemelerle farklı klasmanlarda silah ürettiğine dikkat çekildi.

Raporda, Çin ve Singapur'dan bakır ve demir, Rusya ve Hindistan'dansa patlayıcı fitil ve elektronik fünye satın alındığı savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Silahların mekanik aksamlarında kullanılan parçalarınsa çoğunlukla Almanya, Avusturya, Japonya, ABD ve Ukrayna'daki fabrikalardan temin edildiği öne sürüldü.

Bazı silah sistemlerinde kullanılan yazılımların da İsrail ve Fransa'daki şirketler tarafından hazırlandığı iddia edildi.

Raporda, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Myanmar ordusuna yaptırım uyguladığı hatırlatılarak, bu ülkelerdeki şirketlerin söz konusu parçaları ve malzemeleri özellikle Singapur'daki firmalar üzerinden Myanmar'a gönderdiği savunuldu.

BM Uluslararası Bağımsız Myanmar Soruşturma Misyonu'ndan Chris Sidoti, şunları söyledi:

Uluslararası yaptırımlar pek başarılı olmadı. Dolayısıyla birçok ülke, yaptırım uygulamayan diğer ülkelerdeki şirketlerle çalışarak ya da Myanmar'daki yerel aracılarla işbirliği yaparak yaptırımlara takılmadan kolay şekilde faaliyet gösterebildi.

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee ise Myanmar'ın silah ihracatı yapmadığını belirtirken, bakım işlemleri için yabancı ülkelerden yararlanıldığına da dikkat çekti.

Buna göre Avusturya'daki GFM Steyr adlı silah firmasının gönderdiği elektronik aksamlar bozulduğunda, bunların Steyr'in Tayvan'daki fabrikasına tamir için gönderildiği öne sürüldü.

Avusturyalı şirket, Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin yorum talebine yanıt vermedi.

Raporda, söz konusu ülkelerden gelen parçalarla üretilen silahların, darbe karşıtı göstericilere karşı kullanıldığı da savunuldu.
 


Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddiaları sonrasında yönetime el koymuştu.

Ordu, eski Devlet Başkanı Ang San Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak bu yıl uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı. Seçimlerin tarihi henüz belirlenmedi.

Ayrıca geçen ay askeri mahkemede görülen duruşmayla Su Çi hakkında verilen hapis cezası toplamda 33 yıla çıkmıştı.

BM verilerine göre darbe yönetiminin protestoculara ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucunda şimdiye dek 2 bin 600 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken, 10 binin üzerinde kişiyse halen hapiste tutuluyor. Askeri mahkemeler, ikisi çocuk 114 mahkum hakkında idam kararı da vermişti.

Cunta karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nden aralıkta yapılan açıklamadaysa darbe yönetiminin, 2022'deki çatışmalarda 165 çocuğun ölümünden sorumlu olduğu öne sürülmüştü.



Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU