Myanmar'daki askeri yönetime Putin'den destek mesajı

Bağımsızlık Günü'nde gövde gösterisi yapan cunta Batı'ya seslendi: "İçişlerimize karışmayın"

Min Aung Hlaing, yeni açıkladığı afla 7 bin 12 mahkumun serbest bırakılacağını da söyledi (AFP)

Myanmar'da cunta, Bağımsızlık Günü kutlamalarında gövde gösterisi yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de destek mesajı geldi.

Başkent Nepido'da bugün düzenlenen törende tanklar ve zırhlı araçlar geçiş yaparken, darbe yönetiminin başındaki General Min Aung Hlaing'in katılımı üzerine 21 pare top atışı yapıldı.

66 yaşındaki general, başta ABD olmak üzere Batılı devletleri ülkenin içişlerine karışmakla suçlarken Çin, Hindistan, Bangladeş, Laos ve Tayland gibi komşularla ortak çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hlaing, bu devletlere destekleri için teşekkür ederek sınır güvenliği, istikrar ve kalkınma alanlarındaki işbirliklerinin güçlü olduğunu belirtti.

Öte yandan devlete ait Myanmar'ın Küresel Yeni Işığı gazetesi, Putin'in darbe yönetimine "içten selamlarını gönderdiğini" yazdı. Gazeteye göre Rus lider, "ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesini istediğini" de iletti.

Myanmar, Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşında Rusya'nın saldırılarının meşru olduğunu savunmuştu. Ülkeye silah tedarik eden Kremlin ise cuntaya destek veriyor.

1 Şubat 2021'de yönetime el koyan cuntanın liderliğinde gerçekleşen törende Myanmar'ın Birleşik Krallık'tan (BK) bağımsızlığının 75. yılı kutlandı.

Myanmar'ın devrik lideri Ang San Su Çi'nin babası General Aung San'ın öncülüğündeki mücadelede ülke, 4 Ocak 1948'de bağımsızlığını kazanmıştı.
 

myanmar.jpg
Törende savaş uçakları da gösteri yaptı (AFP)


Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddiaları sonrasında yönetime el koymuştu.

Ordu, Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

Ayrıca geçen hafta askeri mahkemede görülen duruşmayla Su Çi hakkında verilen hapis cezası toplamda 33 yıla çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre darbe yönetiminin protestoculara ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucunda şimdiye dek 1900 kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken, 10 binin üzerinde kişiyse halen hapiste tutuluyor. Askeri mahkemeler, ikisi çocuk 114 mahkum hakkında idam kararı da vermişti.

Cunta karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti'nden geçen hafta yapılan açıklamadaysa darbe yönetiminin, bu yılki çatışmalarda 165 çocuğun ölümünden sorumlu olduğu öne sürülmüştü.



Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU