Dokuz saat toplantıda kalan altılı masa liderlerinin yemek menüsünde ne vardı, bir kasa elmayı kim getirdi?

Gelecek Partisi'nin Ankara'daki genel merkezinde bir araya gelen altı parti liderinin yemek molası da yine Davutoğlu'nun makam odasında oldu. Liderler, toplantıyı takip eden gazetecilerle aynı menüye sahipti

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, dokuz saat süren altılı masa toplantısı sonrası gazetecilere de teşekkür etti/ Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal’dan oluşan altılı masa, 5 Ocak'ta 10’uncu kez bir araya geldi. 

Ahmet Davutoğlu ev sahipliğinde Gelecek Partisi'nin Ankara'daki genel merkezinde bir araya gelen liderlerin görüşmesi dokuz saat sürerek, bugüne kadarki en uzun toplantıları oldu. 

Bugüne kadar güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş mutabakat metni ve anayasa değişikliği teklifi üzerinde anlaşan altı liderin, 5 Ocak'taki gündeminde ise iki metin daha vardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantı sonrası bir açıklama yayınlayan liderler, "Geçiş Süreci Yol Haritası" ve "Ortak Politikalar" metinlerinin de tamamlanma aşamasında olduğunu ve 30 Ocak'taki tanıtım toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. 

Independent Türkçe'nin ulaştığı kaynaklara göre bu metinler üzerindeki değerlendirmeler, 30 Ocak öncesi bir tarihe kadar devam edecek. 

Metinler, en genel anlamda ekonomiden bilim ve teknolojiye, dış politikadan hukuka, eğitimden temel haklara kadar hangi ortak dilin kullanılacağını kapsıyor. 

Bir sonraki altılı masa toplantısını 26 Ocak'ta İYİ Parti ev sahipliğinde gerçekleştirecek olan liderlerin bu uzun toplantısı hakkında konuşulmayanlar da vardı. 

Mesela Gelecek Partisi genel merkezine ilk gelen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir kasa elma getirmesi gibi. 

Independent Türkçe'nin konuştuğu kaynaklar, Kılıçdaroğlu'nun genel merkeze geldikten sonraki tokalaşma sırasında başörtülü kadınlara hassasiyetle yaklaştığını, "el uzatmak istememeleri" durumuna karşı önce kendilerinin tokalaşmak için el uzatmalarını beklediklerini, bu hareketin de çevreden olumlu karşılandığı söyledi. 

Aynı kaynaklar ayrıca, Kılıçdaroğlu ve Ahmet Davutoğlu'nun aynı uçakla İstanbul'a döndüğünü belirtti. 

Ahmet Davutoğlu'nun makamında gerçekleşen toplantı için normalde olmayan bir yuvarlak masa temin edildi. Basına yansıyan fotoğraflar da yine bu masadan. 

Kaynaklara göre altı liderin görüştüğü odaya genel başkan yardımcıları dahi girmedi. Yalnızca son aşamada, yayınlanacak ortak bildiriye son halini vermek üzere özel kalemler odada hazır bulundu. 

Odadan hiç çıkmayan liderlerin ne yiyip ne içtiği de merak konusuydu. 

Gelecek Partisi yönetimi, dokuz saat, hatta daha fazla bekleyen gazeteciler için olabildiğince konforlu bir alan tesis etmeye çalışırken, altı parti liderinin menüsü de gazetecilerin menüsü ile aynıydı. 

Independent Türkçe'ye konuşan kaynaklar menüde, Davutoğlu'nun memleketi Konya'ya özgü bamya çorbası, pilavlı kuzu tandır, zeytinyağlı yaprak sarması, yeşil salata ve kabak tatlısı olduğunu söyledi. 

Toplantı çok uzun sürünce hem liderlere hem gazetecilere düğün çorbası ve salep de ikram edildi. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, liderlere ağustostaki altıncı toplantıda, ata tohumlu sebze sepeti hediye etmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU