Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “YSK üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla verilen hapis ve siyasi yasak cezalarını değerlendirdiği bir köşe yazısı kaleme aldı. Kararın bir yargı darbesi veya siyasi operasyon olmadığını savunan Metiner, “Sadece ve yalnızca apaçık kanun hükümlerine göre verilmiş bir yargı kararı var” yorumunu yaptı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Metiner’in bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:
Ortada tüm YSK üyelerine karşı işlenmiş bir zincirleme suç var mı? Var. Peki, alenen işlenmiş bir suç mu bu? Evet, öyle. Peki, alenilik varsa kanunun 4. fıkrası ne öngörüyor. Merak edenler için onu da aynen aktarayım: “Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda bir oranında arttırılır.”
Bu kadar açık ve net işte. Bu durumda hâkim olsanız ne yaparsınız? “Yargı darbesi” bunun neresinde? Yargı üzerinden siyasi operasyon bunun neresinde? Hani yargıçların gözünün kör olması gerektiğini savunuyordunuz? Çok yazık!
İmamoğlu kararına iki kesimden gelen tepki hukuk sistemimiz ve bağımsız yargı adına çok üzücü. Bir kesim “AK Parti yargı üzerinden siyasi operasyon çekti” diyor, bir kesim de, “ AK Parti’ye bu kararla operasyon çekildi” diyor. Hangisi doğru? Her ikisi de yanlış. Ortada bir yargı darbesi yok. Sadece ve yalnızca apaçık kanun hükümlerine göre verilmiş bir yargı kararı var.
Bu kararın siyasi sonuçları yok mu? Var elbette. Bu kararın doğuracağı siyasi sonuçlar, o kararın siyasi mülahazalarla verildiği anlamına gelmez. Birbirine karıştırmamak lazım. Şimdi bu cezayı uygun görmüyorum diyenlere değerli hukukçu Av. Ebubekir Elmalı’nın sorduğu en anlamlı soruyu soruyorum ben de: Neye göre uygun görmüyorsunuz? Hukuken mi, siyaseten mi? Sevgili Ebubekir’in dedikleriyle bitireyim en iyisi: “Bir mahkeme kararı ya hukuka uygun olur ya da hukuka uygun olmaz. Sana bana göre olmaz.”
Yeni Şafak