Arjantin'deki Mayıs Meydanı Anneleri (Madres de Plaza de Mayo) hareketinin kurucularından Hebe Maria Pastor de Bonafini, 20 Kasım'da Buenos Aires vilayetinin merkezi La Plata'da tedavi gördüğü hastanede 94 yaşında hayatını kaybetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hebe de Bonafini ve 13 arkadaşının ülke tarihine damga vuran direnişi, diktatörlük tarafından "kaybedilen" çocuklarının akıbetinin belirlenmesi talebiyle Arjantin Cumhurbaşkanlığı konutu Casa Rosada önündeki meydanda 30 Nisan 1977'de başlamıştı. Meydandan zorla uzaklaştırılan anneler, çocuklarının altını bağladıkları bezleri simgeleyen beyaz başörtüleriyle simgeleşmişti.
Arjantin'de 1974'te başlayan Kirli Savaş ve askeri diktatör Jorge Rafael Videla'nın 1976'da ilan ettiği "Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci" sırasında yaklaşık 30 bin sosyalist, sol kanat Peronist ve sendikacı "kaybedilmiş" ve cunta yönetimi 1983'e kadar sürmüştü.
Oğulları Jorge Omar ve Raul Alfredo diktatörlük tarafından kaybedilen Hebe de Bonafini, şöyle demişti:
Gerçekten oluncaya kadar böyle şeylerin size asla olmayacağını düşünüyorsunuz... Meydanda giderek daha fazla toplanmaya başladık. Önce yürümüyorduk, sadece bir araya geliyorduk, ta ki bir gün polis bize gelip vurarak 'Yürüyün' diyene kadar. Birbirimizin koluna girdik ve yürümeye başladık.
Jorge Omar'ın eşi Maria Elena Bugnone Cepeda'dan da Mayıs 1978'den itibaren haber alınamadı.
Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, "insan haklarının yorulmak bilmez mücadelecisi Hebe de Bonafini'ye derin bir acı ve saygıyla" andı:
Arjantin hükümeti ve halkı, onun, kaybolan 30 bin kişi için hafıza, hakikat ve adalet arayışının uluslararası bir sembolü olduğunu kabul ediyor.
Arjantin Devlet Başkan Yardımcısı Cristina Kirchner, Twitter hesabında ölümü duyururken şu ifadeleri kullandı:
Sevgili Hebe, Mayıs Meydanı'nın annesi, insan hakları mücadelesinin dünya çapındaki sembolü, Arjantin'in gururu. Tanrı seni Ulusal Egemenlik Günü'nde çağırdı... Bu tesadüf olamaz. Sadece teşekkürler ve güle güle.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Brezilya'da ocakta yeni iktidar dönemi başlayacak Lula da Silva başta olmak üzere, Latin Amerikalı birçok lider de taziye mesajı yayımladı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez de, "Küba'nın ve devrimin sevgili dostu" diye tarif ettiği Hebe de Bonafini'nin ölümü nedeniyle Arjantin'e başsağlığı dileğinde bulundu.
Mayıs Meydanı Anneleri'nin radikal kanadının lideri olarak öne çıkan Hebe de Bonafini, 2005'te yaptığı açıklamada, Kirli Savaş döneminde "Arjantin Anti-komünist İttifakı" adıyla örgütlenen ölüm mangalarının Katolik Kilisesi tarafından desteklenmesi nedeniyle Papa II. Jean Paul'ün "çok günah işlediğini ve cehheneme gideceğini" söyleyerek dikkat çekmişti.
Hebe de Bonafini'nin hayat hikayesi özetle şöyle:
- Buenos Aires yakınındaki Ensenada liman kentinde 4 Kasım 1928'de doğdu.
- İki oğlunun akıbetini sormak için 30 Nisan 1977'de Mayıs Meydanı'ndaki oturma eylemine katıldı.
- Mayıs Meydanı Anneleri'nin lideri Azucena Villaflor, 10 Aralık 1977'de kaçırıldı ve kaybedildi.
- 1979'da Anneler Birliği Başkanı olarak UNESCO Barış Eğitimi Ödülü'nü aldı.
- 1980'da "Onları canlı getirin" şiarıyla, kayıpların bulunması için kampanyanın canlandırılmasına öncülük etti.
- 10 Aralık 1982'de Mayıs Bulvarı'ndaki Direniş Yürüyüşü kortejinin önünde yer aldı.
- 1985'te Arjantin Devlet Başkanı Raul Alfonsin'i, cunta dönemine ilişkin yargılamaları az kişiyle sınırlı tuttuğu için eleştirdi.
- Ertesi yıl, Mayıs Meydanı Anneleri'ndeki bölünmede daha radikal görülen yaklaşık 2 bin kişilik grubun lideri oldu.
- 11 Eylül 2001'deki ABD'de uçak kaçırılarak düzenlenen saldırılar sonrasında, "NATO bombardımanları ve milyonlarca çocuğun açlıktan ölmesi" nedeniyle saldırılardan mutluluk duyanlar olduğunu söyleyince tepki çekti.
- Aynı dönemde, ETA ve FARC gibi örgütlerin militanlarını desteklemekle suçlandı.
- Eski Arjantin Devlet Başkanı Nestor Kirchner, 25 Mayıs 2003'te seçimi kazanır kazanmaz Hebe de Bonafini'yi Casa Rosada'ya davet etti.
- 2006'da, Kirchner hükümetinin Kirli Savaş dönemi suçlarının yargılanmasını yeniden mümkün hale getirmesi nedeniyle her yıl yapılan Direniş Yürüyüşü'nü durdurdu. Kirchner çiftinin ülkeyi yönetttiği dönemde, liderlik ettiği dernek gazete, radyo ve üniversite sahibi oldu.
Independent Türkçe, Reuters, Telesur, Buenos Aires Times