Gazze savaşının başlamasının ardından Avustralya'daki antisemitik saldırılarda artış kaydedilirken ülkede sayısı 117 bini bulan Yahudiler bu durumdan rahatsız.
En büyük iki kent Sidney ve Melbourne'de sinagoglar ve işyerleri kundaklandı, Yahudilere ait olduğu bilinen bina ve otomobillere gamalı haç çizildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avustralya Federal Polisi Genel Müdürü Reece Kershaw salı yaptığı açıklamada artan antisemitik eylemlere karşı özel bir birim oluşturduklarını belirtti.
Aralık ortasından beri alınan 166 saldırı ihbarından 15'inin ciddi suçlamalar içerdiği ve bunların dikkatle soruşturulduğu duyuruldu.
Bu olaylarla ilgisi olduğu düşünülen 10'dan fazla kişiye dava açılsa da Yahudi toplumunun liderleri daha fazlasının yapılmasını istiyor.
CNN, antisemitik eylemlerle suçlanan şüphelilerin "dış güçlerden" para alma ihtimalinin değerlendirildiğini bildiriyor.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de çarşamba yaptığı açıklamada "Bu ödemelerin kimden ya da nereden geldiği belirsiz" diyerek bu teoriye işaret etti.
Albanese; ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Yeni Zelanda'nın da yer aldığı istihbarat ittifakı Beş Göz'ün bu soruşturmada "rol oynadığını" sözlerine ekledi:
Bu dün başlayan bir şey değil. Bu işler süregeliyor ve bu yüzden bazı kişiler yakalandı, gözaltına alındı, onlara dava açıldı ve kefalet bedeli belirlenmeksizin hapisteler.
Yeni Güney Galler Eyaleti Emniyet Genel Müdürü Karen Webb perşembe yaptığı açıklamada şüphelilerin Sidneyli olduğunu ve bazılarına para ödendiğinin düşünüldüğünü vurguladı.
Sidney'deki bir kundaklama olayındaki rollerini itiraf eden iki kişinin, olayı düzenleyen üçüncü bir kişiden bahsettiği de CNN'in haberinde belirtildi.
Şüphelilerden birinin uyuşturucu parasını ödeyemediği için borçlu olduğunu ve ölüm tehditleri aldığını söylediği aktarıldı.
Resmi makamlar dış güçlerin kim olduğunu açıkça belirtmezken Avustralya'daki eylemleri "Batı tipi demokrasinin uygulandığı ülkeleri karıştırmak isteyen Rus istihbaratının" düzenlediğini savunan uzmanlar var.
Yetkililer, internette radikalleşen gençlerin bu eylemlerden sorumlu olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.
Gazze savaşının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana ülkede protesto gösterileri düzenleyen Avustralya Filistin Savunma Ağı (APAN) perşembe yaptığı açıklamada ülkedeki "ırkçılığa dayanan nefret suçlarını" kınarken pek çok Filistinlinin kendilerine yönelik eylemleri yetkililere bildirmediğini de ifade etti.
İntikam korkusu ve yetkililerin harekete geçmeyeceği inancının bu davranışa yol açtığı bildirildi.
Independent Türkçe, CNN, AA