Putin'in ekonomisi gerçekten ayakta mı? "Finansal saatli bomba" iddiaları gündemde

"Kokain kullanıp koşuşturuyor gibiler"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere ülkedeki yetkililer, iş gücü açığının ekonomi için ana risk faktörlerden biri olduğunu söylüyor (AFP)

Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale girişen Rusya'nın ekonomik rakamları olumlu geldi.

Tüm büyük Avrupa devletleri ve ABD'den daha hızlı büyüyen ülkede işsizlik de rekor seviyede düşük. 

CNN, savaşa büyük paralar harcayan bir ülkede bu rakamların nasıl yakalandığını uzmanlara sordu. 

Washington merkezli Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Elina Ribakova, Moskova'nın ekonomik tablosuyla halka "Ayaktayız", Ukrayna'nın müttefiklerineyse "Sizden daha çok dayanırız" mesajı verdiğini söyledi. 

Ancak "steroidli ekonomi" diyenlere "Onlar bazı kasların üretilmesini sağlar. Ben buna kas demem. Burada durum daha çok kokain kullanıp koşuşturmak gibi" ifadesiyle karşı çıktı.

Ribakova gibi pek çok uzman, mevcut rakamların yanıltıcı olduğunu ve ülke ekonomisinin bundan sonra kötüye gideceğini düşünüyor. Gerçek tablonun, Rusya'yı barış müzakerelerine katılmaya teşvik edebileceğini öne sürüyorlar. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Merkez Bankası'nın eski danışmanlarından Alexandra Prokopenko ekonomik büyüme ve düşük işsizliğin müzakere masasında koz olarak kullanılacağını belirtiyor. 

Harvard Üniversitesi'nden Craig Kennedy ise Rusya'nın askeri harcamalarını özel sektör borcu kalemi altında gizleyerek savunma bütçesini dengedeymiş gibi gösterdiğini savunuyor. 

Konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Kennedy, bankaların karşıladığı bu borçların 250 milyar dolara yakın olduğunu söylüyor. 

Bu raporu haberleştiren Financial Times, Putin'in "mali bir saatli bomba" üstünde oturduğu yorumunu yaptı.

Eski Ukrayna Ekonomi Bakanı Timofey Milovanov gibi pek çok uzmansa bankacılık krizinin hemen gerçekleşeceği beklentilerini abartılı buluyor. 

Milovanov, "Kriz için koşullar var ama tetikleyici bir unsur var mı?" diye soruyor.

Eski bakan, Rus halkının yatırımlarının tehlikeye girdiğini düşünerek bankalara koşması gibi bir hamle gerektiğini sözlerine ekliyor. 

IMF tahminlerine göre Rusya'nın gayrısafi yurtiçi hasılası geçen yıl yüzde 3,8 büyüdü. 2025 tahminleriyse yalnızca yüzde 1,4.

Rusya'da işsizlik oranı yüzde 2,3'le tarihin en düşük seviyesine inse de bu, maaşların artırılması gerektiği anlamına geliyor. Artan gelirler nedeniyle durdurulamayan iç talep, enflasyon oranını hedeflenen seviyenin üzerine taşıdı. 

Orta Asya'dan gelen göçmenler, düşük ücretlerle çalışarak fiyatları düşürürken, aynı zamanda ülkedeki yabancı düşmanlığını artırıyor.

Diğer yandan Moskova da muhtemel tehlikelerin farkında.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, geçen yıl yaptığı açıklamada ekonominin aşırı ısındığını söylemişti.

İş gücü rezervleri ve üretim kapasitelerinin neredeyse tükendiğine işaret eden Nabiullina, "Bu kaynakların kıtlığı, talebi teşvik etme yönündeki tüm girişimlere rağmen ekonominin büyüme hızında yavaşlamaya yol açabilir" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Ülkenin en büyük bankalarından VTB'nin başkanı Andrey Kostin de Aralık 2024'te "Ekonominin yavaşlayacağını, yüzde 2 büyüyeceğini düşünüyoruz. Bunun bir trajedi olmadığına inanıyoruz" demişti.


Independent Türkçe, CNN, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU