ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Makiyivka'da Ukrayna güçlerine teslim olan Rus askerlerin öldürüldüğü videoları doğruladı.
NYT'nin haberinde, geçen hafta sosyal medyada yayılmaya başlayan ve infiale yol açan videoların, çeşitli uydu görüntüleriyle karşılaştırılarak doğrulandığı belirtildi.
Söz konusu videoların bazılarının, Ukrayna yanlısı bir Telegram kanalında 12 Kasım'da yayımlanan 4 drone görüntüsüne ait olduğu ifade edildi.
Drone görüntülerinin büyük ihtimalle Ukrayna ordusu tarafından kaydedildiği, videoların bir kısmınınsa Makiyivka'daki çatışmaların görüntülerini yayımlayan bir Ukrayna askeri tarafından çekildiği belirtildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Askerin kaydettiği videoda, Ukrayna güçlerinin etrafını sardığı bir binadan ellerini kaldırarak çıkan Rus askerler görülüyor. Yaklaşık 10 asker sırayla yere yatarak hareketsiz şekilde duruyor.
Fakat binadan çıkan 11. savaşçının, dışarıda bekleyen Ukraynalı askerlere ateş açtığı görülüyor. Bu noktada video kesiliyor.
Drone'la kaydedilen videodaysa teslim olan Rus askerlerin yerde kanlar içinde hareketsiz şekilde yattığı görülüyor.
NYT'ye konuşan ABD merkezli kâr amacı gütmeyen İnsan Hakları için Doktorlar'dan Rohini Haar, Rus esirler için şunları söyledi:
Çoğu kafalarından vurulmuş gibi görünüyor. Kan göletleri oluşmuş. Bu da orada ölümlerine terk edildiklerini gösteriyor. Askerleri yerden kaldırıp onlara yardım etmeye yönelik bir girişimde bulunulmamış.
Haar, ellerini başlarının üstüne koyup hareketsiz şekilde yerde yatan Rus askerlerin silahsız gibi göründüğünü, bu durumda askerlerin fiilen savaş esiri sayılacağına dikkat çekti.
Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nden Iva Vukusiç ise sadece videolardan yola çıkarak Ukrayna ordusunun savaş suçu işleyip işlemediğinin kararlaştırılmasının zor olduğunu savundu.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), görüntülerle ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'a açıklamasında "Videolardaki görüntülerin farkındayız ve inceleme yapıyoruz" dedi.
Ukrayna askerleri, Luhansk bölgesindeki köyü bu ay Rus güçlerinden geri almıştı.
Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından her iki taraf da birbirlerini savaş suçu işlemekle itham etmişti.
BK'nin kamu yayımcısı BBC, görüntülerin gerçek olup olmadığının doğrulanamadığını aktarmıştı.
Independent Türkçe, NYT, BBC