Rus askerlerden generallere açık mektup: "Bizi akılalmaz çatışmalara planlama yapmadan gönderiyorlar"

"'Mükemmel komutanlar' tarafından 'dikkatlice' planlanmış bir saldırı sonucunda 300 kayıp verdik"

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar 259. günde de devam ediyor (Reuters)

Donetsk cephesinde savaşan Rus askerler, generallerin kendilerini düzgün planlama yapmadan çatışmaya gönderdiğini savundu.

Rusya Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Pasifik Filosu'nun 155. Tugayı'ndan askerler, ülkenin savaş yanlısı bloglarında pazartesi günü yayımlanan mektuplarında şu ifadeleri kullandı:

Bir kez daha General Muradov ve eniştesi Ahmedov tarafından akıl almaz bir çatışmaya gönderildik. Tüm amaçları, Muradov'un Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'un gözünde iyi görünmesini sağlamak. 'Mükemmel komutanlar' tarafından 'dikkatlice' planlanmış bir saldırı sonucunda yaralı ve ölü toplam 300 kayıp verdik. Bazıları da son 4 günde çatışmalarda kayıplara karıştı.

Üsleri Primorski Krayı'nda yer alan Rus askerler, Pavlika şehrindeki saldırıda ekipmanlarının yarısını kaybettiklerini, generallerin de cephedeki gerçek kayıpları “sorumluluk almamak için gizlediğini” öne sürdü.

Primorski Krayı'nın valisi Oleg Kozemyako'ya seslenen askerler, mektupta şu ifadeleri kullandı:

Sadece gösteriş yapmak ve ödül kazanmak amacıyla hareket eden Muradov ve Ahmedov gibi vasat kişilerin, bu kadar çok askerin hayatını kaybettiği operasyonları hazırlamasına daha ne kadar müsaade edilecek?

Kozemyako ise mektuba yanıt olarak cephede savaştığını ileri süren Rus donanması askerlerinin videolarını paylaşmış, kayıpların gerçeği yansıtmadığını savunmuştu.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, mektuba toplamda kaç askerin imza attığını ya da rütbelerini belirleyemedi. Öte yandan Kozemyako, mektubu aldığını doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vali, ayrıca mektuptaki şikayetlerin incelenmesi amacıyla askeri savcılığa iletildiğini de söyledi.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, askeri harekatlara yönelik eleştirilere yanıt veren nadir bir açıklama yayımlayarak kayıpların, Donetsk'teki Vuhledar ve Pavlika'da savaş birliklerin sadece yüzde 1'ini oluşturduğunu savundu. Toplam asker sayısıysa paylaşılmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eylülde düzenlenen tartışmalı referandumun ardından Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'nın Rusya'ya bağlanmasını onaylayan kararı imzalamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise generallere karşı mektup yayımlayan askerleri desteklediğini belirterek, Rusların sokağa çıkıp Kremlin karşıtı protestolar başlatması gerektiğini söylemişti.



Independent Türkçe, CNN, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU