Sunak'ın vaatlerine karşın Birleşik Krallık'ın net göçü 200 binin üzerinde kalacak

Hazine gözlemcisine göre Brexit sonrası vize kurallarının beklenenden çok daha cömert olması Başbakan için sorun teşkil ediyor

(AP)

Hazine gözlemcisi, Rishi Sunak'ın ülkeye girişleri azaltma vaadine rağmen Birleşik Krallık'a (BK) net göçün gelecek yıldan itibaren 200 binin üzerinde olacağını söyledi.

Brexit sonrası vize kurallarının etkisini yeniden değerlendiren Bütçe Sorumluluk Ofisi (Office for Budget Responsibility/OBR), kuralların sadece 8 ay önce tahmin edilenden çok daha cömert olduğu sonucuna vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OBR martta, 2023'te ülkeden gidenlerden 136 bin daha fazla kişinin BK'ye geleceğini ve bu rakamın çok az bir düşüşle 2026'da 129 bine gerileyeceğini öngörüyordu.

Fakat şimdi, Jeremy Hunt'ın Sonbahar Açıklaması'na (Birleşik Krallık hükümetinin bütçe planlarına dair güncelleme -ed.n.) ilişkin değerlendirmesinde OBR, net göçün gelecek yıl 224 bin olacağını ve "2026'dan sonraki yıldan itibaren yılda 205 binde kalacağını" söylüyor.

Bu büyük değişiklik, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın yılda 100 binin altında göç hedefini yeniden uygulamak istediğini söylemesinin ardından, Başbakan için siyasi sorunlara neden olabilir.

Bu hafta G20 Zirvesi'nde Sunak, "göçü zaman içinde azaltmaya kararlı olduğunu" söylerken "gelişigüzel bir rakam belirlemeyi" reddetti.

OBR Başkanı Richard Hughes, The Independent'a yaptığı açıklamada vizelerle ilgili resmi istatistiklerin, "Brexit sonrası yeni göç politikasının göçle ilgili, beklediklerinden daha yüksek bir durağan durum seviyesine yol açtığına inanmalarına neden olduğunu" söyledi.

Hughes, "Bu nedenle, tahminlerimizde göçün durağan durum seviyesi olarak düşündüğümüz seviyeyi yukarı yönlü revize ettik" dedi.

OBR, genel büyümede yüzde 0,1'lik artış yaratması beklenen daha yüksek göçün, BK'ye mütevazı bir ekonomik destek sağlayacağını belirtiyor.

Daha gevşek göç kuralları için kampanya yürüten Social Market Foundation'ın (Sosyal Piyasa Vakfı) yöneticisi James Kirkup, "Bu işçiler olmasaydı, Britanya daha büyük vergi artışları ve daha derin harcama kesintileriyle karşı karşıya kalacaktı" dedi.

Bakanlar bu ekonomik gerçeği kabul ederek seçmenlere göçün ekonomik faydaları hakkında dürüstçe konuşmalı.

Yaşam standartlarında 2024 genel seçimlerine kadar yüzde 7'lik ani bir düşüş öngören OBR, Brexit'in ekonomik etkisinin artık "yerleştiğini" de söyledi.

OBR, BK'nin ortak pazardan ayrılmasının ardından AB'yle ticaret engelleri oluşması sonucu 15 yıl içinde üretimde yüzde 4'lük bir düşüş yaşanacağı tahminini de yineledi.

Genel ekonominin 2023'te yüzde 1,8 büyümek yerine yüzde 1,4 küçüleceği öngörülürken, bu küçülme ekonomik durgunluk süresince yüzde 2'lik bir düşüşün parçası olacak.

Sıkışık gelirler, yüksek faiz oranları ve OBR'nin 2024'e gelindiğinde yüzde 9 oranında düşmesini beklediği konut fiyatlarındaki düşüş, "bir yıldan biraz fazla" sürecek durgunluğa katkıda bulunacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU