ABD Uzay Kuvvetleri'ne ait esrarengiz uzay uçağı, gizli görev için Dünya yörüngesinde iki buçuk yıl geçirdikten sonra NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'ne indi.
X-37B adı verilen araç, uzay üssüne 12 Kasım'da yerel saatle 05.22'te vardı. Böylece yörüngede kesintisiz 908 gün geçirerek kendi rekorunu kırmış oldu. Havacılık firması Boeing'in inşa ettiği, yeniden kullanılabilir aracın önceki yörünge rekoru 780 gündü.
Gizemli uzay aracı, 1981'den 2011'e kadar NASA bünyesinde kullanılan Uzay Mekiği'nin (Space Shuttle) yeni bir versiyonu olarak görülüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan, mürettebatsız uçan X-37B, 100 kat daha hafif olduğu için uzayda çok daha uzun süre kalabiliyor.
Uzay uçağı, Mayıs 2020'de Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan bir Atlas V roketinin tepesinde fırlatılmıştı. Bu, gizemli uzay uçağının 6. uçuşuydu.
X-37B önce diğer uzay araçlarıyla aynı şekilde yörüngeye fırlatılabilen ve ardından Dünya'ya yatay olarak inebilen bir uçak-uzay aracı melezi.
Uzay Kuvvetleri, bu aracın kapasitesini ve neler yapabileceğini açıklamıyor. Yalnızca uzayda deney yapabileceği ve analiz için bu deneyleri Dünya'ya geri taşıyabileceği belirtiliyor.
Görevin halka açıklanan diğer amaçları arasında uzay radyasyonuna karşı temel kaplama malzemelerinin test edilmesi de yer alıyor.
Bunun yanı sıra X-37B'nin 908 gün boyunca yörüngede başka neler yaptığı gizemini koruyor.
Yerel haber kuruluşları ise uçağın indiği uzay üssünün 50 kilometre batısında yaşayan sakinlerin "evlerinin sallandığını" ve ortalığı "kükürt dolu bir sise" boğduğunu bildirdi.
Görevin gizliliği nedeniyle uçağın ineceği bilgisinin önceden halka verilmediği kaydedildi.
Benzer şekilde, Çin de kısa süre önce kendi yeniden kullanılabilir uzay aracını fırlatmıştı. 4 Ağustos'ta fırlatılan ve gizlilik içinde göreve başlayan uzay uçağının ne zaman ineceği de bilinmiyor.
Independent Türkçe, Gizmodo, IFL Science
Derleyen: Çağla Üren