Bilim insanları primatların neden burnunu karıştırdığını anlamaya çalışıyor

Ay-ayların çok uzun orta parmağının ne işe yaradığı ortaya çıktı

Makimsi tür olan ay-ayların evrim geçirerek parmağımsı bir altıncı uzantıya sahip olduğu 2019'da görülmüştü (Reuters)

Bilim insanları, primat türü ay-ayın insanlar gibi burnunu karıştırdığını ve çıkardığı mukusu yediğini ortaya koydu. Lemur türü olan ay-ayla ilgili bulgular, Journal of Zoology adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlandı.

Madagaskar'da yaşayan bu hayvanlar, kemirgenlerinkine benzeyen dişleri ve uzun, ince parmaklarıyla biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ay-ayların bu sıradışı parmaklarını kurtçuk bulup yakalamak için kullandığı biliniyor. Ancak İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Anne-Claire Fabre, hayvanların burnunu karıştırıp içindekileri yediğini 2015'te gözlemledi.

Makalede, ay-ayların ince ve son derece hareketli uzun orta parmağını burnuna soktuğu ve çıkardığı mukusu yaladığı anlatıldı.

Araştırma ekibi, daha detaylı inceleme için hayvanın kafasının ve elinin üç boyutlu modelini oluşturdu. Bulgular, parmağın kafanın derinliklerine kadar uzandığını gösterdi.

Burun karıştırma kapuçin maymunu, makak maymunu ve şempanze gibi en az 12 primat türünde kayıtlara geçti. Bazı türler, bu iş için alet kullanıyor. Bu türlerin burun karıştırmaya eğilimi olmasının arkasındaki sebep bilinmiyor. Araştırmacılar bunun sadece bir “kendi kendini temizleme” davranışı olabileceğini söyledi.

Bazı çalışmalar, mukusun "dokusu ve tuzluluğunun" çekici olabileceğini, sümük yemenin bakterilerin dişlere yapışmasını engelleyebileceğini ve dolayısıyla bağışıklık tepkisini iyileştirebileceğini öne sürüyor. Ancak bazı bilim insanlarıysa burun karıştırmanın bakteri yaydığını iddia ediyor.

Bern Üniversitesi'nden Fabre, ay-ayların burnunu karıştırmasına "gerçekten şaşırdığını" ifade etti:

Parmağı yaklaşık 8 santimetre. Gerçekten uzun. Bu parmağın nereye gittiğini merak ediyordum.

Burun karıştırma hakkında pek fazla çalışma yürütülmediğini belirten evrimsel biyolog, daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Independent Türkçe, The Guardian, CNN International, Evrim Ağacı

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU