Bilim insanları yakın bir galaksideki nadir bir nesneden gelen ani bir patlama gördü.
Araştırmacılar, bu patlamanın magnetardan magnetar adı verilen bir tür nötron yıldızından püsküren dev bir parlama olduğuna inanıyor. Bu patlama, inanılmaz derecede nadir bir olayı inceleme fırsatı sunarken evrendeki diğer sıradışı aktivitelerin açıklanmasını da sağlayabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu tür devasa patlamalar o kadar olağandışı ki son 50 yılda galaksimizde ve yakındaki Büyük Macellan Bulutu'nda bunların gerçekleştiğini sadece üç kere gördük. Onları daha uzak mesafelerden gözlemlemek zor olabilir çünkü geldikleri yeri bilmek kolay değil.
Bu devasa patlamalar inanılmaz derecede güçlü olabiliyor. 2004'te bir tanesi bize 30 bin ışık yılı uzaklıktan ulaşmış ama yine de Dünya'nın atmosferini etkileyebilmişti.
Geçen yılın sonlarında Avrupa Uzay Ajansı'nın INTEGRAL uydusu gökyüzünün bir bölgesinde patlama gibi görünen bir olay tespit etmişti. Saniyenin sadece onda biri kadar bir süre boyunca gökyüzü, enerjili gama ışınlarının patlamasıyla aydınlanmıştı.
Dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcilere olayla ilgili acil bir uyarı gönderildi ve bu olay sadece 13 saniye sonra gerçekleşti. Bu da patlamanın 12 milyon ışık yılı uzaklıktaki nispeten yakın M82 galaksisinden geldiğini gösterdi.
İtalya'daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nden (INAF-IASF) Sandro Mereghetti, yönettiği çalışma hakkında, "Bunun özel bir uyarı olduğunu hemen fark ettik. Gama ışını patlamaları çok uzaklardan ve gökyüzünün herhangi bir yerinden gelebilir ancak bu patlama yakındaki parlak bir galaksiden geldi" dedi.
Araştırmacılar, genellikle iki nötron yıldızı çarpıştığında geriye kalan kütleçekimsel dalgalar, X-ışınları ve ışık parıltılarını görebilmeyi umarak patlamanın konumunu hızla incelemeye koyuldu.
Ancak bilim insanları sadece sıcak gaz ve yıldızları görebildi. Görülebilecek X-ışınları, ışık sinyalleri ya da kütleçekimsel dalgalar yoktu.
Bu da araştırmacıların, sinyalin özellikle güçlü bir manyetik alana sahip bir tür nötron yıldızından yani bir magnetardan geldiğini düşünmelerine yol açtı. Magnetarlar, nadiren ama muazzam şiddetli parlamalar saçar.
Bu, kendi Samanyolu galaksimizin dışından gelen böyle bir magnetar parlamasını kesin olarak doğrulayan ilk olay. Bu parlama, çalkantılı bir süreçle yıldızlar oluşturan parlak M82 galaksisinden geldi. Buradaki yıldızlar doğduktan sonra hızlı ve şiddetli bir yaşam sürerek nötron yıldızına dönüşüp ölüyor.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/space
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
© The Independent