Biden'ın öğrenci kredisi affına temyiz mahkemesinden engel

Cumhuriyetçi eyaletlerin itirazları, programı askıya aldırdı

Biden'ın öğrenci kredisi affı, ara seçimler yaklaşırken ülkede tartışma yarattı (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın öğrenim kredisi borcu affı programı, federal temyiz mahkemesi tarafından geçici olarak durduruldu.

8. Bölge Temyiz Mahkemesi'nin cuma günü açıkladığı kararda, Cumhuriyetçilerin yönettiği Nebraska, Missouri, Arkansas, Iowa, Kansas ve Güney Carolina eyaletlerinin başvurusuyla, af programının geçici olarak askıya alındığı duyuruldu.

Mahkeme, eyaletlerin itirazlarının değerlendirildiğini belirterek, bu süreçte Biden hükümetinin programla ilgili adım atmamasına karar verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı, cuma günü karar açıklanmadan önceki konuşmasında, çevrimiçi başvuruların açıldığı 17 Ekim'den bu yana 22 milyon kişinin aftan yararlanmak için kayıt yaptırdığını söylemişti.

Biden, öğrenci kredisi affı programını 24 Ağustos'ta açıklamıştı. ABD Başkanı, yıllık geliri 125 bin doların altındaki kişilere veya yıllık geliri 250 bin dolardan az olan hanehalklarına ait öğrenci kredisi borçlarında 10 bin dolar indirim uygulanacağını duyurmuştu.

Daha fazla maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin aldığı Pell Grant bursundan yararlanan kişilere de ek olarak 10 bin dolarlık kredi affı daha sağlanacağı belirtilmişti.

Ülkede 43 milyon kişinin af programına başvurma hakkına sahip olduğu, bunlardan 20 milyonunun borcunun tamamen silinebileceği aktarılmıştı.

Kongre Bütçe Ofisi, programın gelecek 30 yılda yaklaşık 400 milyar dolara mal olacağını bildirmişti.
 


Öte yandan kasımda ara seçimlere giden ABD'de Biden'ın projesi tartışma yaratmıştı. Cumhuriyetçiler, yüksek öğrenim görmemiş yurttaşların vergilerinden böyle bir ödeme yapılmasının doğru olmadığını savunmuştu. Ayrıca Biden'ın Kongre'nin onayını almadan bu şekilde bir hamle yaparak yetkisinin sınırlarını aştığı öne sürülmüştü.

Perşembe günü de Wisconsin eyaletindeki bir grubun, af programının iptali için yaptığı başvuru reddedilmişti.

ABD ara seçimleri

8 Kasım'da yapılacak ara seçimlerde, Kongre'nin Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamıyla Senato'daki 100 sandalyenin 35'i için sandığa gidilecek.

Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Parti'nin 220, Cumhuriyetçi Parti'nin 212 koltuğu bulunurken, Senato'daysa iki partinin temsiliyeti eşit ağırlıkta.

Biden'in eylüldeki açıklamasında "ulusun ruhu için bir savaş" olarak nitelediği seçimlerde Demokrat Parti'nin çoğunluğu kaybetmesi, ABD Başkanı'nın görevinin son iki yılında istediği yasaları geçirmesini zorlaştırabilir. Biden böyle bir durumda politik hamleler için Cumhuriyetçilerle sık sık masaya oturup pazarlık yapmak durumunda kalabilir.

Senato'daki yarışta Dr. Mehmet Öz de yer alıyor. Cumhuriyetçi Parti'den aday olan ve eski ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğini alan Öz'ün, InsiderAdvantage/FOX 29'un düzenlediği son ankette aynı partiden rakibi John Fetterman'la arasındaki farkı kapattı görülmüştü.

ABD seçim sisteminde 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyelerinin hepsi, biri ABD Başkanı'nın belirlendiği genel seçimlerde, diğeri de ara seçimde olmak üzere iki yılda bir sandığa gidiyor.

6 yıllığına seçilen Kongre'nin 100 üyeli Senato kanadı üyelerinin de üçte biri her iki yılda bir seçimle yenileniyor.



Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU