Ukrayna'ya şubatta başlattığı askeri saldırı nedeniyle Rusya'ya yaptırım paketleri açıklayan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bu yaptırımlara hangi başlıkların ekleneceği konusunda yeniden pazarlığa oturdu.
Elmas ticaretinin sürmesi Belçika'nın işine gelirken, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi nükleer santrallerini işletebilmek için Rusya'dan uranyum almayı sürdürüyor.
ABD merkezli düşünce kuruluşu German Marshall Fund'ın Brüksel'deki uzmanlarından Jacob Kirkegaard, New York Times'a yaptığı açıklamada, yaptırımların devam etmesinin bu pazarlıklara bağlı olduğunu belirterek şöyle dedi:
Sonuçta bu, koalisyonu bir arada tutan oybirliğinin bir bedeli ve büyük plana bakınca görülüyor ki yaptırımlar sahiden işe yarıyor.
Kirkegaard, Rusya'nın ihtiyaç duyduğu askeri teknolojiye ulaşamamasını örnek gösterdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
AB ülkeleri şimdiye kadar Rusya'yla bağlantılı 1236 kişinin ve 155 şirketin mal varlıklarını dondurdu. Ayrıca, bine yakın kategoride Rusya'yla ticareti yasakladı. Toplamda, AB'nin Rusya'dan ithalatının üçte ikisi ve bloğun bu ülkeye ihracatının üçte biri yaptırımlar kapsamına alındı.
Belçika ile Rusya arasında yıllık hacmi 1.8 milyar euroyu bulan elmas ticaretiyse tıkır tıkır işliyor. Avrupa Komisyonu eylülde yaptırımları güncellerken Rusya devletinin elmas şirketi Alrosa da listeye eklenmiş ama daha sonra Polonya'nın itirazına rağmen çıkarılmıştı.
Üzerinde tartışmaların devam ettiği son taslakta Polonya elmas maddesini yeniden ekledi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 17 Ekim'de Lüksemburg'da yapılan dışişleri bakanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada şöyle dedi:
Birkaç gün önce yeni yaptırım setini onayladık ama bu devam eden bir süreç ve çalışmayı sürdürüyoruz.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski martta Belçika parlamentosuna seslenirken şöyle demişti:
Anvers'te satılan elmasları bizim yürüttüğümüz savaştan daha mühim görenler var. Barış elmastan daha değerlidir.
Diğer yandan; Fransa, Macaristan, Slovakya ve Finlandiya'nın Rusya'dan ithal ettiği uranyumun yıllık faturası, Greenpeace tahminine göre 200 milyon euro civarında.
Rus petrolünü Çin ve Hindistan gibi büyük pazarlara taşıyan Yunan tankerlerin de yeni yaptırım paketine rağmen faaliyetlerini kesintisiz sürdürmeleri bekleniyor.
Independent Türkçe, New York Times, EU Observer