Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Rusya'yı "terörist devlet" ilan etti

Kremlin, uluslararası bir kuruluş tarafından ilk kez terörist rejim olarak kabul edildi

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşında Rusya, martta AKPM'den ayrılmıştı (Reuters)

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle Rusya'yı "terör rejimi" ilan etti.

Fransa'nın Strazburg şehrinde 13 Ekim'de düzenlenen oylamaya, 324 üyeli AKPM'den 100 üye katıldı. Bunlardan 99'u Rusya'nın "terörist rejim" olarak tanınması yönünde oy kullanırken, bir üye çekimser kaldı. Hangi ülkenin ne yönde oy kullandığına dair bilgi paylaşılmadı.

Kararda, "Rus saldırganlığı oybirliğiyle bir suç olarak kınanmalıdır. Bu, uluslararası hukuku ihlal ettiği gibi, uluslararası güvenliğe ve barışa da tehdit oluşturuyor" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Ukrayna'ya hava savunma sistemleri konusunda destek sağlanması ve Kremlin üzerindeki baskının artırılması çağrısı da yapıldı.

Bu kararla AKPM, Rusya'yı "terörist devlet" ilan eden ilk uluslararası kuruluş oldu. Öte yandan Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin meclislerinden seçilen milletvekillerinin yer aldığı parlamentonun kararının herhangi bir bağlayıcılığı yok.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, oylamadan önce AKPM'ye video konferans aracılığıyla katılarak, "Biz terörist değiliz, Rus sivil öldürmüyoruz. Ancak Rus toplumuna bu savaşın kendilerine pahalıya mal olacağı gösterilmeli. Bu savaşı onların liderleri başlattı" demişti.

Zelenski, konseye Rusya'yı "terörist devlet" ilan etme çağrısı da yapmıştı.

BM ilhakı kınamıştı

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) 12 Ekim'de yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'daki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u ilhakını kınayan karar, 143 ülkenin oyuyla kabul edilmişti.

Rusya'nın yanı sıra Venezuela, Kuzey Kore, Belarus ve Suriye karara karşı oy kullanmıştı.

Ayrıca Kremlin'in yakın müttefikleri olarak görülen Çin ve Hindistan'ın da aralarında yer aldığı 33 ülkenin çekimser kalması da dikkat çekmişti.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık iki hafta önce Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'da düzenlenen referandumların ardından, bu şehirlerin Rusya'ya bağlandığını öne süren belgeleri imzalamıştı.

Batılı devletlerse referandumun yasadışı olduğunu savunarak ilhak nedeniyle Moskova'ya tepki göstermişti.



Independent Türkçe, TASS, Pravda, AA

DAHA FAZLA HABER OKU