Hong Kong'un Çin yönetiminden bağımsızlığı için silahlı mücadeleyi savunan bir gruba üye oldukları öne sürülen, 18 yaşından küçük beş gencin üç yıl boyunca ıslahevinde tutulmasına karar verildi.
Geçen yıl tutuklandığı sırada henüz 15 yaşında olan Ven Çang-vey, 30 Haziran 2020'de yürürlüğe giren milli güvenlik yasasına göre yargılanan en genç sanık oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hong Kong mahkemesi yargıcı Vok Wey-kin, cumartesi günkü duruşmada, beş gencin içinde yer aldığı yedi sanığın sokak gösterileri ve sosyal medya paylaşımlarıyla "devlet iktidarını yıkmayı" amaçladığını öne sürdü.
21 ve 26 yaşındaki diğer iki sanığın cezasının daha sonra açıklanacağını belirten yargıç, 18 yaşından küçük olan sanıkların ise hapishaneye gönderilmeyeceğini söyledi. Ancak gençlerin ıslahevinde geçirecekleri en fazla üç yıllık sürenin davranışlarını gözlemleyecek yetkililer tarafından kısaltılabileceğini vurguladı.
Yargıç şöyle dedi:
Tek bir kişi bile bu kışkırtmaya kapılsaydı bu Hong Kong'un sosyal istikrarını ve burada yaşayanların güvenliğini ciddi tehlikeye sokabilirdi.”
Savcılık, sanıkların dağıttığı bildirilerde "Fransa ve Ukrayna'daki başarılı silahlı ayaklanmaları" örnek gösterdiğini ve gösterilerin yakınındaki bir binada havalı silahlar, bıçaklar, sopalar ve kasklar bulunduğunu iddia etti.
Sanık avukatları ise gençlerin eylemlerinin "masumane şakalar" olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Hong Kong'da 2019'daki kitlesel gösterilerin arından yürürlüğe konulan milli güvenlik yasası, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi tarafından, temel insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti.
Çin'in özel yönetim bölgesi statüsündeki Hong Kong, 156 yıllık Britanya hakimiyetinden sonra 1 Temmuz 1997'de Pekin hükümetinin yönetimine devredilmişti.
Independent Türkçe, CNN, South China Morning Post