Abdullah Öcalan'ın avukatlarından açıklama: CPT'nin ziyaretini olumlu karşılıyoruz

CPT heyetinin başkanı Rytter, raporu onaylayıp 2023 yılının Mart ayında Türkiye'ye göndereceklerini kaydetti

Fotoğraf: Sosyal medya

Asrın Hukuk Bürosu, Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi’nin (CPT) 20-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdikleri Türkiye ziyaretine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre açıklamada, "Müvekkillerimiz Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 25 Mart 2021 tarihinden bu yana hiçbir haber alamadığımızı, sağlık ve yaşamlarından endişe duyduğumuzu aradan geçen zaman içerisinde çokça dile getirdik. Bu alanda Avrupa çapında temel muhatap kurumların başında gelen CPT’nin tüm başvurularımızdan, ulusal ve uluslararası alanda geniş bir hukuk çevresinin yaptığı çağrı ve girişimlerden sonra gecikmiş de olsa böylesi bir adım atmasını olumlu karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"CPT'nin işkence koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürleri işletmesini talep ediyoruz"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

CPT en son 2019 yılının Mayıs ayında yaptığı ziyaretin raporunu tam 15 ay sonra yayınlamış ve özellikle dış dünya ile bağlantı noktasında ciddi adımların atılması gerekliliğini belirtmişti. Ancak CPT ziyareti sonrasında, ziyaret raporlarında yer alan tavsiyeler doğrultusunda bir iyileştirme yapılması gerekirken, İmralı Adası’ndaki müvekkillerimize yönelik tecrit politikasında ısrar edilmiş ve tecrit daha da derinleştirilmiştir.

CPT’nin ziyaretini olumlu bir girişim olarak görmekle birlikte, bu durumun 18 aydır devam eden haber alamama gerçeğini değiştirmediğini özellikle ifade etmek istiyoruz. Avukat ve aile görüş yasağının kaldırılması, müvekkillerimizle kısıtlama ve sınırlama olmadan görüşme hakkımıza saygı gösterilmesi halen de temel talebimiz olmaya devam etmektedir. Yaşanan durumun vahameti ortada iken; CPT’nin bir an önce kamuoyuna bir açıklama yapmasını, işkence koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürleri işletmesini talep ediyoruz.

Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklara görüşme olanağının sağlanması için avukatları olarak kamuoyundan, hukuk ve insan hakları çevrelerinden duyarlı yaklaşımlarını sürdürmelerini bekliyoruz

Rapor 6 ay sonra

Öte yandan İmralı’yı ziyaret eden CPT heyetinin başkanı Therese Rytter, Abdullah Öcalan hakkında şimdilik bilgi veremeyeceğini belirterek, raporun 6 ay sonra Türkiye'ye yollanacağını söyledi.

Rytter, raporu onaylayıp 2023 yılının Mart ayında Türkiye'ye göndereceklerini ifade etti. Rytter, "O zaman Türkiye'nin yanıt vermesi için 6 ay süresi olacak ve ardından CPT raporunu yayınlamak isteyip istemediğine karar verecek. Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese engelsiz erişime sahibiz" dedi.

Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin soruya Rytter, “Türkiye'deki tüm mahkumları ziyaret ettiğimizi söyleyebilirim ama bulgularımızı açıklayamam. Bunlar, raporun kamuoyuna açıklanması durumunda açıklanacak" yanıtını verdi.

CPT, İmralı’yı en son 2019 yılında ziyaret etmişti. Bu ziyarete dair raporun henüz açıklanmadığı hatırlatılan Rytter, “Bir CPT raporunun (ve devlet yanıtının) yayınlanıp yayınlanmayacağına CPT değil, üye devlet karar verir. Bunu Türk hükümetine sormak lazım. Şu ana kadar çoğu devlet kendi yanıtıyla birlikte CPT'nin raporunu da yayınlamayı seçmiştir. Bir devlet işbirliği yapmazsa veya durumu CPT'nin tavsiyeleri ışığında iyileştirmeyi reddederse, Komite kamuya açıklama yapmaya karar verebilir” diye konuştu.

 

 

MA

DAHA FAZLA HABER OKU