George Floyd'un ölümüne yardımdan yargılanan eski polise 3 yıl hapis

Thomas Lane, siyah yurttaş Floyd'u anayasal haklarından mahrum bıraktığı için halihazırda 2,5 yıl hapis yatıyordu

Floyd'un ölümü, başta ABD olmak üzere birçok ülkede "Siyahların Hayatı Önemlidir" protestolarına neden olmuştu (Reuters)

ABD'de siyah yurttaş George Floyd'un ölümünden sorumlu tutulan eski polis Thomas Lane'e üç yıl hapis cezası verildi.

Çarşamba günü yapılan duruşmada yargıç Peter Cahill, Floyd'un ölümünde oynadığı rol nedeniyle Lane'in üç yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve hayatı boyunca ateşli silah ya da mühimmat bulundurmasının yasaklandığını duyurdu.

Lane, 2020'de ensesine diziyle basarak Floyd'u öldüren eski polis memuru Derek Chauvin'in yanındaki üç görevliden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

39 yaşındaki Lane, bu yıl hazirandaki duruşmada hakkındaki 2. derecen kasıtsız cinayete yardım ve yataklık suçlamasını kabul etmişti.

Eski polis memuru, Chauvin'in Floyd'un ensesine diziyle bastığı sırada, siyah yurttaşı yasadışı şekilde zorla yerde tuttuğunu ve hayatını kaybetmesinde rol oynadığını itiraf etmişti.

Bunun ardından savcılıkla vardığı anlaşma kapsamında daha ağır bir suç olan taksirle cinayete yardımdan yargılanmamasına karar verilmişti. Lane'in bu suçtan yargılanması durumunda 12,5 yıl hapis cezası alabileceği düşünülüyordu.

Şubatta görülen davadaysa Lane'in Floyd'u anayasal haklarından mahrum bıraktığına karar verilmişti. Lane'in yanı sıra Chauvin ve olayda yer alan diğer eski polis memurları Tou Thao ve Alexander Kueng hakkında da aynı hükme varılmıştı.
 

thomas lane.jpg
Lane, 2020'de 750 bin dolarlık kefaletle serbest bırakılmıştı (Reuters)


Lane, bu kararın ardından temmuzdaki duruşmada söz konusu suç nedeniyle iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski polis memuru, son duruşmaya da Colorado eyaletindeki Englewood hapishanesinden çevrimiçi olarak katıldı.

Thao ve Kueng'in duruşmasının tarihiyse henüz belirlenmedi.

Ne olmuştu?

25 Mayıs 2020'de Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yaşanan olayda eski polis memuru Chauvin'in, 46 yaşındaki Floyd'u dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına aldığı sırada, 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna basarak ölümüne neden olması ülke gündemine damga vurmuştu.

Dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvaran Floyd'un olayla ilgili görüntüleri ülkede siyahlara yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirmiş ve birçok şehirde aylarca süren büyük protestoların fitilini ateşlemişti.

Chauvin, hakkında açılan 2. ve 3. dereceden cinayet ve 2. dereceden adam öldürme suçlamalarıyla yargılanarak 22,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU