Reuters'a konuşan dört kaynak, Suriye Merkez Bankası'nın kasalarında yaklaşık 26 ton altın bulunduğunu söylediler. Kaynaklara göre bu miktar, 2011 yılında iç savaş başladığında da Beşşar Esed rejimi düştüğünde de aynı kalmaya devam etti.
Ancak kaynaklar Şam'ın az miktarda döviz rezervi olduğunu da belirttiler.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dünya Altın Konseyi, Suriye Merkez Bankası’na dayandırdığı verilere göre Suriye'nin altın rezervlerinin 2011 yılının haziran ayı itibariyle 25,8 ton olduğunu bildirdi. Reuters tarafından yapılan hesaplamaya göre bu miktar, mevcut piyasa fiyatıyla 2,2 milyar dolar değerinde.
Ancak Reuters'a konuşan bir kaynak bankanın döviz rezervlerinin sadece 200 milyon dolar nakit olduğunu söylerken, bir başka kaynak ABD doları rezervlerinin ‘yüz milyonlarca’ olduğunu belirtti.
Rezervlerin tamamı nakit olarak tutulmasa da, savaş öncesi döneme kıyasla büyük bir düşüş söz konusu. Uluslararası Para Fonu (IMF), Suriye Merkez Bankası'nın 2011 yılının sonlarında 14 milyar dolar tutarında dış rezervi olduğunu bildirdiğini açıkladı. IMF, 2010 yılında Suriye'nin rezervlerinin 18,5 milyar dolar olduğunu tahmin ediyordu.
Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre mevcut ve eski Suriyeli yetkililer, dolar rezervlerinin neredeyse tükendiğini, çünkü Esed rejiminin bu rezervleri gıda ve yakıt harcamaları ile Esed'in savaş çabalarını finanse etmek için kullandığını söylediler.
Yeni Suriye yönetiminin ve Suriye Merkez Bankası'nın basın temsilcileri, Reuters'ın Suriye Merkez Bankası’nın rezervlerinin miktarına ilişkin yorum taleplerine yanıt vermedi.
Suriye ile IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlarla mali bilgi paylaşımı, Esed rejiminin 2011 yılında demokrasi yanlısı protestoculara karşı başlattığı ve iç savaşa yol açan baskıların hemen ardından durmuştu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.