Tinder 10 yaşında: Popüler çöpçatanlık uygulaması modern ilişkileri nasıl değiştirdi?

Tinder'ın dünya genelinde 50 milyondan fazla kullanıcısı var

Çöpçatanlık uygulamalarının çeşitlenmesiyle Tinder da yeni özellikler getirerek kendini güncel tutmaya çalışıyor (AFP)

Popüler çöpçatanlık uygulaması Tinder'ın 12 Eylül 2012'de piyasaya sürülmesinin üstünden tam 10 yıl geçti.

Daha önce başka çöpçatanlık uygulamaları piyasaya çıkmış olmasına rağmen Tinder, kullanım kolaylığı ve flört dünyasına getirdiği "kaydırma" özelliğiyle kısa sürede piyasayı domine etti.

Peşi sıra birçok benzer flört uygulamaları çıksa da Tinder dünya genelinde 50 milyon kullanıcısıyla modern ilişki dinamiklerini değiştirmeye devam ediyor.

Tinder'ın yarattığı bazı değişimler şöyle:

1- Mobil uygulamayla partner bulmak

Piyasaya sürülmesinden bu yana Tinder'ı 400 milyondan fazla kişi indirdi. Kinsey Enstitüsü'nden Justin Garcia, uygulama için "son 4 milyon yıldır insanların eş bulma sürecindeki en büyük iki değişimden biri" yorumunu yapıyor:

Bunlardan ilki 10-15 bin yıl önceydi; tarım sayesinde evlilik kültürel bir sözleşme haline geldiği zaman. İkinci büyük değişim çöpçatanlık uygulamalarıyla yaşandı. Cinsel ilişki yaşamak için bir partner bulmak, yemek söylemek ya da uçak bileti satın almak kadar kolay bir hale geldi.

2- Tinder kendi kurallarını yarattı

Akademisyen Kathleen A. Bogle'ın 2020'de yayımlanan makalesine göre "takılma kültürü" herkes için farklı bir anlam ifade ediyor. Bu gayriciddi ilişkiler bir taraf için sadece öpüşmeyi kapsarken, bazıları ilk geceden seks yapıp bir daha hiç görüşmemeyi uygun buluyor. Çöpçatanlık uygulamasıyla modern ilişkilerde "Tinder randevusuna çıkma" kavramı kendine yer edindi.

Uygulama, vaat ettiği ilişki türü hakkında bir tanım veya açıklama yapmasa da bu kavramın kullanıma girmesi bazı belirsizlikleri çözüme kavuşturdu.

3- Algoritma: Adil veya nötr değil

Uygulamanın algoritması yazılırken 1960'larda Alfred Elo'nun satranç turnuvaları için oluşturduğu sistemden ilham alındı.

Bu algoritmaya göre popüler bir kullanıcı sizi beğenip sağa kaydırırsa uygulamadaki puanınız yükseliyor ve daha çok kişi sizin profilinizle karşılaşıyor.

Profiliniz daha az kişi tarafından sağa kaydırılırsa şansınız düşüyor. 

4- Reddedilmenin binlerce farklı yolu var

Tinder'ın sonsuz eşleşme havuzunda kullanıcılar daha yüzeysel ilişki kurdukları için karşı tarafı reddetme konusunda da daha düşüncesiz davranmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reddedilme sebebiniz gramer hatası yapmak, dövmenizin beğenilmemesi ya da ufak iletişim hataları olabilir. 

İyi iletişim kurduğunuzu düşündüğünüz biri, bir anda cevap atmayı bırakabilir ve nedenini öğrenmeyebilirsiniz.

Çöpçatanlık uygulamalarında kullanıcılarda oluşan "her zaman yeni ve daha iyi bir eşleşme bulunabileceği" düşüncesi, ilişkilerin derinleşmeden sonlanmasını da yaygınlaştırdı.

5- Uygulamalardan kopamamak

Pek çok Tinder kullanıcısı yaşadığı kötü bir randevu deneyiminden sonra uygulamayı siliyor. Bazen bir uygulamada hayal kırıklığı yaşayanlar başka uygulamada şansını deniyor. Fakat Tinder'ın açıklamasına göre uygulamayı silen her 6 kişiden biri kısa süre sonra profilini yeniden açıyor.

 

Independent Türkçe, El Pais, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU