Tinder'ın sahibinin, kürtaj karşıtlarına fon sağladığı ortaya çıktı

Match Group CEO'su Bernard Kim, "Durumu ben de sizin gibi medyadan öğrendim" dedi

Merkezi Teksas eyaletinin Dallas şehrinde yer alan Match Group, küresel çapta hizmet veren 45 çöpçatanlık uygulamasının sahibi (AFP)

Çöpçatanlık uygulaması Tinder'ın sahibi Match Group'un, kürtaj karşıtı Cumhuriyetçi bir birliği fonladığı ortaya çıktı. Bunun ardından firma, siyasi bağışları durdurduğunu açıkladı.

ABD merkezli Popular Information adlı haber sitesi, Tinder, OK Cupid ve Hinge gibi çöpçatanlık uygulamalarının sahibi Match Group'un Cumhuriyetçi Başsavcılar Genel Birliği'ne (Republican Attorneys General Association -RAGA) geçen yıl 137 bin dolar bağış yaptığını öne sürdü.

Kürtaj karşıtı duruşuyla bilinen RAGA üyelerinden Mississippi Başsavcısı Lynn Fitch, ABD'de kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran yasa değişikliği için başvuru yapan kişilerden biriydi.

Teksas merkezli Match Group'un CEO'su Bernard Kim ise siyasi lobicilik çalışmaları için yapılan bağışların durdurulduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın perşembe günkü haberine göre Kim, şirketteki işçilerle paylaştığı bir mesajında "RAGA'ya bağış yapıldığını ben de çoğunuz gibi medyadaki haberlerde görünce öğrendim" dedi.

CEO, benzer bir miktarın Demokrat Başsavcılar Genel Birliği'ne (Democratic Attorneys General Association -DAGA) de bağış olarak verildiğini ve bu fonlamanın da sonlandırıldığını belirtti.

RAGA ve DAGA, ülkedeki Cumhuriyetçi ve Demokrat başsavcıların seçilmesi için kampanyalar ve analizler yürüten siyasi birlikler olarak çalışıyor.

Öte yandan Match Group, eylülde Teksas eyaletinde 6 haftadan sonra kürtajın yasaklanmasına karar verilmesinin ardından, çalışanlarının başka eyaletlerde kürtaj hizmetinden yararlanması için gerekli masrafları karşılayacağını duyurmuştu.

ABD Yüksek Mahkemesi kürtajı anayasal hak haline getiren yaklaşık 50 yıllık Roe-Wade adlı emsal kararı 24 Haziran'da bozmuştu. Böylece kürtajı yasaklayıp yasaklamama kararı eyaletlerin hükmüne bırakılmıştı.

Kürtaj karşıtlarının kutlamalarla karşıladığı, kürtaj yanlılarınınsa büyük protestolarla tepki gösterdiği karar ülke çapında ciddi tartışmalar ve kutuplaşmalar yarattı.

Match Group'un yanı sıra Amazon, Disney ve Apple'ın da aralarında yer aldığı birçok şirket, Roe-Wade kararının ardından gerekli durumlarda çalışanlarının kürtaj masraflarını karşılayacaklarını duyurmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, Popular Information, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU