Kuantum batarya atılımı anlık şarja giden yolu açabilir

Bilim insanları keşfin ultra verimli piller için yeni bir çağ başlatmasını umuyor

Kuantum piller enerji depolamayı dönüştürme potansiyeline sahip (Unsplash)

Araştırmacılar, enerji depolamada devrim yaratma potansiyeline sahip yeni bir batarya şarj etme teknolojisi geliştirme yolunda önemli ilerlemeler kaydetti.

Kuantum bataryalar, yeni nesil kuantum bilgisayarların çalışmasına imkan sağlayan kuantum mekaniğiyle aynı tuhaf özelliklerden faydalanıyor fakat bilgisayarların işlem gücünü muazzam ölçüde artırmak yerine anında şarj etmeyi mümkün kılabilirler.

Kore'deki Temel Bilimler Enstitüsü ve İtalya'daki Insubria Üniversitesi'nden bilim insanlarının oluşturduğu ekip, söz konusu teknolojiyi gerçekleştirme yolunda, mikromaser olarak bilinen kuantum mekanik sisteminden yararlanarak bu keşfi yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu teknoloji, bir kuantum akışı boyunca yüklenen enerjiyi depolamak için elektromanyetik alandan faydalanır, aynı zamanda aşırı şarj riskine karşı koruma sağlar.

Mikromaseri "mükemmel bir kuantum batarya modeli" diye tanımlayan araştırmacılar, şarj sürecinin normalden daha hızlı olduğunu başarıyla gösterdi.

Güney Koreli araştırmacılar, kuantum batarya teknolojisinin elektrikli otomobillerin evdeki şarj sürelerini 10 saatten sadece 3 dakikaya düşürebileceğini, süperşarj istasyonlarınınsa bir aracı sadece 90 saniyede tamamen şarj edebileceğini hesapladı.

Bu yıl yayımlanan bir çalışmada bilim insanları, kuantum pilinin şarj süresinin bataryanın boyutu büyüdükçe aslında nasıl azaldığına dikkat çekti.

Bu, kuantum hızlanması diye bilinen olgudan kaynaklanıyor, batarya büyüdükçe moleküller daha dolaşık hale geliyor.

Bu da klasik pillerin yaptığı gibi molekülleri paralel şarj etmek yerine topluca şarj olmalarını sağlar.

Kuantum bataryalarını lazerlerle şarj etmek konsept bir cihazla zaten kanıtlanmış olsa da tam anlamıyla çalışan bir kuantum pil prototipine hâlâ uzaktayız.

Bilim insanları başarılı olursa, akıllı telefonlardan elektrikli arabalara kadar her şeyi kullanma şeklimizi değiştirerek, yeni bir ultra verimli pil döneminin geleceğini umuyor.

Son araştırma, Quantum Science and Technology bilimsel dergisinde yayımlanan "Micromasers as quantum batteries" (Kuantum bataryaları olarak mikromaserler) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU