Kahve şirketi, sevkiyat için fosil yakıtlı gemileri bırakıp yelkenlilere geçti

Üç yelkenli Celiba'nın "dünyanın aktif olarak temiz enerjiyle çalışan en büyük yük gemisi olacağı" belirtildi

Yelkenlilerden birinin bu yıl, diğerinin de seneye faaliyete geçmesi planlanıyor (SailCargo)

Kanada'da bir kahve şirketi, fosil yakıtlarla çalışan kargo gemileri yerine eski yelkenli gemileri kullanmaya başladı.

Kahve zinciri Café William'ın sahibi Serge Picard, yelkenli gemi tercihini şöyle anlattı:

Yakıtla çalışan yük gemilerinde, yaklaşık yarım kilo kahvenin taşınması için 7 ila 10 cent ödüyorduk. Sonra dünya tamamen altüst oldu, konteyner gemisiyle taşıma fiyatları uzun süre boyunca 4 katına çıktı. Şimdi fiyatlar yavaş yavaş azalıyor. Yine de konteynerle ürün göndermek hem daha pahalı hem de daha çok vakit alıyor.

Picard, Rusya -Ukrayna savaşının petrol fiyatlarının fırlamasına ve küresel tedarik zincirinin sekteye uğramasına neden olduğunu, bu yüzden böyle bir projeye giriştiklerini belirtti.

Kahve şirketinin sahibi, SailCargo adlı firmayla anlaştıklarını ve elektrikli motora sahip iki çevre dostu yelkenli gemi kullanacaklarını söyledi.

Gemilerden Ceiba'nın üç yelkeni var ve 250 tona kadar yük taşıyabiliyor. Araçta ayrıca güneş enerjisiyle ya da pervanelerin yarattığı enerjiyle şarj edilebilen bir elektrikli motor da yer alıyor. Vega adlı diğer geminin de üç yelkeni var.

Celiba, Kosta Rika'da Vega ise İsveç'teki bir tersanede üretiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SailCargo'nun kurucusu Danielle Doggett, 2023'te faaliyete geçmesi planlanan Celiba'nın "dünyanın aktif olarak temiz enerjiyle çalışan en büyük yük gemisi olacağını" söyledi. Vega'nınsa aralıkta taşıma hizmeti vermeye başlaması öngörülüyor.

Öte yandan Doggert, fosil yakıtla çalışan gemilerle yapılan taşımalar için ödenen fiyatların zamanla normale dönebileceğini, bu durumda yelkenli gemilerin kullanımında fiyat bazında küçük bir fark olabileceğini belirtti.

Şirketin hesaplarına göre böyle bir durumda, Kosta Rika'dan Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletine gerçekleştirilecek bir sevkiyatta, bir kilo kahve için 70 cent daha fazla ödenmesi gerekebilir.



Independent Türkçe, Business Insider, Futurism

DAHA FAZLA HABER OKU