Horlamaya "evlilik kurtaran" çözüm

Ağzını bantlamak moda oldu ama bu konuda uyarıda bulunan uzmanlar da var

Dr. Steven Park, "En kötü senaryoda uyanıp bandı çıkarırsınız diyor" (Steven Park)

Uyku zamanı geldiğinde David Gesualdi önce dişlerini fırçalayıp yüzünü yıkıyor, sonrasında da eşini memnun eden bir hamleyle ağzını bantla kapatıyor.

Iris Gesualdi, 50 yılı aşkın süredir devam eden evliliklerinin bu teknikle tazelediğini belirterek "Artık ondan nefret etmiyorum" diyor. 

Bant yöntemini sadece yetmişli yaşlarındaki Gesualdi çifti kullanmıyor. ABD'deki TV programlarında, çok satan bir kitapta ve sosyal medya paylaşımlarında popüler olduğu görülüyor. TikTok'ta yayımlanan bir video, milyonlarca kez izlendi.


Wall Street Journal da "Horlayan birinin evliliği kurtarılabilir mi? Ağız bantıyla, evet" başlığıyla bu konuyu işledi. 

Ameliyat sonrasında kullanılanlar gibi çok yapışkan olmayan bantlar ya dikey ya da yatay şekilde dudaklara yapıştırılıyor. Bu yöntemi deneyen kişiler, ağız yerine burundan nefes alıp vererek horlamayı durdurduklarını söylüyor. 

"Ağız bantlamak, rehin alma sahneleri olan filmlerde kalsın" diyerek karşı çıkanların yanında sağlık camiasından da tepkiler var. 

Üzerinde çok araştırma yapılmayan bu pratiğin risk taşıdığını söyleyen Dr. Aarti Grover, "Reflü gibi bir rahatsızlığınız olduğunu düşünelim. Ağzınızın üstünde bant olması zararlı olabilir" dedi.

ABD'nin Boston kentindeki bir uyku bozuklukları merkezini yöneten Grover'a kulak, burun, boğaz konusunda uzman cerrah Dr. Steven Park katılmıyor. Kendisi de bu yöntemi kullanarak tavsiye eden Park, kötü bir deneyim duymadığını belirtiyor. Ağzı bantlamanın daha ciddi vakalarda işe yaramayabileceğini de sözlerine ekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konu hakkında bir kitap yayımlayan James Nestor, kendisiyle konuşanların yüzde 80'inin yöntemi övdüğünü vurguluyor. Bazılarının gülerek ya da gözyaşları içinde ilişkilerinin nasıl düzeldiğini anlattığını vurguluyor. 

Nestor, banda alışmak için uyanıkken 5 dakika boyunca yöntemi denemeyi, sonrasında da her gün bu süreyi artırmayı tavsiye ediyor. 

Son 30 yılda yapılan araştırmalar, burundan nefes alıp vermenin öneminin altını çiziyor. Böylece burundan salınan nitrik oksidin, daha derin uyku gibi pek çok faydası var.

Tayvan'da yapılarak 2015'te yayımlanan bilimsel araştırmada 30 hasta gözlemlendi. Banda benzeyen plasterin uyku apnesi ve horlamaya karşı etkili olabileceği sonucuna varıldı. Şimdi daha çok kişiyi kapsayan araştırmalar hazırlanıyor.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNET

DAHA FAZLA HABER OKU