PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 21 Ağustos 2022

The İndependent Türkçe için hazırladığım, Afrika Zamanı Podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.

Kenya'da seçimin galibi Ruto oldu

Kenya'da 9 Ağustos'ta yapılan seçimlerin ardından ülkenin 5. Devlet Başkanı William Ruto oldu. Başkanlık seçimlerinde öne çıkan iki aday, Devlet Başkanı Yardımcı Ruto oyların 50,49'unu, muhalif aday Odinga ise yüzde 48,85'ini aldı. Odinga'nın kurduğu koalisyon 162 koltuk kazanırken Ruto 159 koltuk aldı ve çoğunluğu kaybetti. Seçim sonuçlarının açıklandığı salonda arbede yaşandı ve seçim komisyonunun 4 üyesi sonuçları kabul etmediğini açıkladı.

Seçim komisyonu Ruto'nun zaferini açıkladıktan sonra Ruto, seçim komisyonunu "kahraman" ilan etti. Odinga seçim sonuçlarına karşı çıkarak seçimi "geçersiz" saydıklarını açıkladı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan ve şeffaf, açık ve demokratik bir hükümet kuracağını belirten Ruto, tüm seçilmiş liderlerle çalışacağını ve tüm Kenya halkının başkanı olacağı sözünü verdi.

Somali'de otel baskını sonucu onlarca kişi hayatını kaybetti

Somali'de başkent Mogadişu'daki Hayat Otel'e terör örgütü Eş-Şebab militanlarınca düzenlenen saldırıda en az 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Çok sayıda milletvekilinin toplantıda olduğu otelde, güvenlik görevlileri ve otel sahibi Abdurahman Hasan İman'ın da aralarında olduğu 15 kişi hayatını kaybetti. Sayının daha da artması bekleniyor.

Otel içerisindeki militanlar sabah saatlerine kadar güvenlik güçleriyle çatıştı. Otele giden tüm yollar kapatılırken saldırıyı Eş-Şebab üstlendi.

Mali, Fransa'yı BM'ye şikayet etti

Batı Afrika ülkesi Mali, Fransa'yı silahlı gruplara yardım ettiği gerekçesiyle BMGK'ye şikayet etti. Mali Dışişleri Bakanı Diop, BMGK'ye yazdığı 16 Ağustos tarihli mektupta, Fransa'yı ülkedeki silahlı gruplara istihbarat sağlamak ve onları silahlandırmakla suçladı.

Mektubunda Diop hava sahalarının defalarca Fransa tarafından ihlal edildiğini belirterek, ülkesindeki durumla ilgili acil bir toplantı talep etti. Diop, Fransa'nın teröristlere istihbarat ve silah yardımı yaptığına ilişkin ellerindeki somut delilleri de BMGK'ye sunabileceklerinin altını çizdi. Fransa, Mali'deki operasyonlarda görevli son askeri birimini 15 Ağustos'ta ülkeden çekmişti. 9 yıldan beridir Fransa Mali'de askeri operasyon yürütüyor.

Etiyopya hükümeti, Tigraylılara ateşkes çağrısı yaptı

Etiyopya Başbakanlık Ofisi, 7 üyeli barış komitesinin isyancılarla ateşkes görüşmelerini başlatmak ve kuzey bölgesindeki savaşı sona erdirmek için bir teklif hazırladığını duyurdu. Hükümet, Tigray bölgesindeki isyancı liderlerle müzakerelerin başlaması konusunda ısrarcı olduklarını açıkladı. Bu amaçla haziran ayında kurulan 7 kişilik bir barış komitesi tarafından bir plan hazırlandı. Her iki tarafı temsil edecek heyetlerin katılacağı görüşmeler sonucu 3 aşamalı bir barış anlaşması planlandı.

Onlarca aydır devam eden şiddetli çatışmalar mart sonunda insani ateşkes ilan edildiğinden beri hafifledi ancak henüz siyasi bir çözüm bulunamadı. İsyancılar ve hükümet bir arabulucu üzerinde anlaşamadılar. Afrika Birliği, sürece öncülük ediyor.

Angola seçime hazırlanıyor

Angolalılar, yaklaşık elli yıldır iktidarda olan parti ile gençler arasında popülerliği olan muhalefet partisi arasında yapacağı seçim için önümüzdeki hafta sandık başına gidecek. Angola, 1992'deki ilk çok partili seçimden bu yana 4 defa sandık başına gitti. 24 Ağustos'ta beşinci defa sandık başına gidecek Angolalılar yeni cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçecek.

Lourenço liderliğindeki MPLA, 1975'te Portekiz'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana Afrika'nın en büyük ikinci petrol üreticisini yönetiyor. Ancak uzun süredir muhalefette olan UNITA partisi, hükümetin petrol zenginliğini halkın tamamına eriştirmediği yönündeki itirazıyla öne çıkıyor. Angolalıların yarısı yoksulluk içinde yaşıyor ve 25 yaşın altındakilerin yarısından fazlası işsiz. Seçmenlerin yarısının karasız olduğu anket sonuçlarına göre UNITA partisi yüzde 22 oy oranına ulaştı. İktidar partisi ise anketlere göre yüzde 29 oy alıyor. Seçim için 1992 yılından beridir yapılacak en gergin seçim yorumları yapıldı.

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU