IŞİD lideri kendini havaya uçurdu

Suriye, 2018'den beri Ürdün sınırında saklanan IŞİD liderlerinden Ebu Salem el-Iraki'nin kendini patlattığını duyurdu

İç savaş öncesi 23 milyon kişinin yaşadığı Suriye'de çatışmalar nedeniyle yaklaşık 12 milyon kişi yerinden edildi (Reuters)

Suriye, IŞİD'e düzenlenen bir operasyonda örgütün üst düzey isimlerinden Ebu Salem el-Iraki'nin kendisini havaya uçurduğunu duyurdu.

Suriye'nin devlet haber ajansı SANA'nın çarşamba günü yayımladığı habere göre ülkenin güneybatısında yer alan Ürdün sınırındaki Dera şehrinde, güvenlik güçleri IŞİD militanlarına karşı operasyon düzenledi.

Güvenlik güçlerinden kimliğini açıklamayan bir yetkili, operasyonda Iraki'nin yaralandığını ve etrafının çevrildiğini, militanın da üzerindeki bomba yüklü yeleği patlattığını ifade etti.

Birleşik Krallık merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Iraki'nin salı günü öldüğünü açıkladı. Kuruluş, IŞİD militanının 2018'den beri Dera'da saklandığını ve buradaki saldırılarda yer aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ahrar Horan grubundan yapılan açıklamadaysa operasyonda Iraki'nin rejim karşıtı Özgür Suriye Ordusu'nda (ÖSO) eskiden görev yapmış askerler tarafından köşeye sıkıştırıldığı belirtildi.

IŞİD savaşçısının bir sivili rehin alarak binaya saklandığı, eski ÖSO askerlerinden birinin Iraki'yi teslim olmaya ikna etmeye çalışırken militanın kendini havaya uçurduğu ve patlamada askerin de öldüğü ifade edildi.

Grubun açıklamasında militanın Irak'tan Suriye'ye gittiği ve IŞİD'in bu ülkedeki en önemli liderlerinden biri olduğu bilgisi de paylaşıldı.

2014'te Irak ve Suriye'de düzenlediği saldırılarla birçok bölgeyi ele geçiren IŞİD, 2017'de Irak'ta iki yıl sonra da Suriye'de mağlup edilmişti.

Örgüt büyük ölçüde gücünü kaybederken, bazı uyuyan IŞİD hücreleri iki ülkede de halen saldırılar düzenliyor.

2011'de başlayan Suriye'deki iç savaşta bugüne dek en az 350 bin kişi hayatını kaybetti.



Independent Türkçe, Arab News, Syrian Observer, KUNA

DAHA FAZLA HABER OKU