IŞİD'in kafa kesme videolarını hazırlayan Kanada vatandaşına müebbet hapis

ABD'de yargılanan Muhammed Halife, örgütün propaganda birimindeydi

IŞİD, Suriye'de yardım görevlisi olarak çalışan Birleşik Krallık vatandaşı David Haines'i 2014'te kafasını keserek öldürmüştü (CBC)

IŞİD'in videolarını hazırlayıp seslendirmekle suçlanan Suudi Arabistan doğumlu Kanada vatandaşı Muhammed Halife, ABD'de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından cuma günü yapılan açıklamada, 39 yaşındaki Halife'nin IŞİD'deki güçlü figürlerden biri olduğu ve en az iki Suriyeli askerin ölümünden sorumlu tutulduğu belirtildi.

Açıklamada, Halife'nin 2013'te Kanada'dan ayrılıp Suriye'ye giderek IŞİD'e katıldığı, özellikle İngilizce ve Arapça bilgisiyle bir yıl içinde örgütün propaganda ekibinin önemli üyelerinden biri haline geldiği ifade edildi.

Bu ekibin, ABD'li gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff'un da aralarında yer aldığı yabancı uyruklu rehinelerin öldürüldüğü videoları hazırladığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

40 yaşındaki Foley ve 31 yaşındaki Sotloff, 2014'te Suriye'de IŞİD militanları tarafından başları kesilerek öldürülmüş, bu anların gösterildiği videolarsa uluslararası kamuoyunda şok etkisi yaratmıştı.

Halife'nin 2014 ila 2017'de çekilen videolarda iki Suriyeliyi öldürdüğü ve en az 15 videonun prodüksiyonuyla İngilizce seslendirmesini yaptığı ifade edildi.

2018'e kadar örgütün propaganda biriminde çalışan Halife, 2019'da çatı yapısını Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) girdiği çatışmada yakalanmıştı.

Halife, aynı yıl Suriye'de tutulduğu hapishaneden Kanada devletinin radyo ve televizyon yayımcısı CBC'ye verdiği röportajda, örgüt üyeliğinden ya da yaptıklarından pişman olmadığını söylemişti.
 

Muhammed Halife.jpg
Halife, Fransa ve Belçika'da düzenlenen saldırılara ait propaganda videolarını da hazırlamıştı (SDG)


IŞİD militanı, ailesiyle birlikte olmak için Kanada'ya dönmek istediğini belirtmiş fakat kendisi 2021'de FBI'a teslim edilmişti.

Halife, ABD'de aralıkta çıktığı duruşmada suçunu itiraf etmişti.



Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU