Casus filmi gibi çalışma: Oz Büyücüsü'nün şifresi bir mektubun mürekkebine yerleştirildi

"Moleküler veri depolama ve kriptografi alanlarında devrim niteliğinde bir bilimsel ilerleme"

Taşınmak istenen mesajın bir başka masum görünüşlü ortamda saklanmasına "steganografi" adı veriliyor (Teksas Üniversitesi, Austin)

Mürekkebin kimyasal yapısı içinde son derece karmaşık bir şifrenin veya ayrıntılı finansal bilgilerin gizlenmesi, akla bilimkurgu veya casus filmlerini getirebilir.

Ancak  Massachusetts Lowell Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi, Austin’deki bilim insanları bunun mümkün olduğunu kanıtladı.

Yeni araştırmada veri depolayabilen polimerler içeren mürekkep, gizli mesaj taşıyan bir mektup yazmak için kullanıldı. O gizli mesaj ise L. Frank Baum'un ünlü romanı Oz Büyücüsü’nün sayfalarını araladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektubun mürekkebine işlenen şifre, Oz Büyücüsü’nün bir kopyasının yer aldığı dosyanın kilidini açan anahtardı. Kitabı şifreli bir bilgisayar dosyasına gizlemişlerdi. Sonra da mektubun mürekkebine işlenen şifrelerle o dosyayı açabildiler. Dosyada Oz Büyücüsü’nün bir kopyasının yer aldığı görüldü.

Ekip, bu çalışmada yaygın bir şifreleme yöntemi olan Gelişmiş Şifreleme Standardı'nı (AES) kullanarak 256 karakterlik bir şifre oluşturdu.

Daha sonra şifre, oligoüretan adı verilen polimerlere yerleştirildi. Genellikle plastik ürünlerde kullanılan polimer, şifre kodlamada başvurulan önemli bir bileşik haline geldi.

Araştırma ekibinden Eric Anslyn, "Polimer dizisindeki birimler bir dizi bilgi taşıyabilir, tıpkı herhangi bir cümlenin harf dizisinde taşınan bilgi gibi" ifadelerini kullandı.

Ekip kullandıkları polimerlerden bir mürekkep oluşturmak için bileşikleri izopropanol, gliserol ve kurumla karıştırdı.

Daha sonra bir araştırmacı, bu mürekkeple bir mektup kaleme aldı ve meslektaşına gönderdi.
 

mektup
Mektupta "moleküler şifreleme projesinin iyi gittiğinden" bahsedildi (ACS Central Science)


Meslektaşı mektuptaki mürekkebi izole etti ve "sıvı kromatografi kütle spektrometresi" adı verilen bir kimyasal analiz yöntemiyle inceledi.

Analiz, maddenin kimyasal yapısına işlenen kitabın şifresini ortaya çıkardı. Tüm bunlar, daha ilk denemede başarıyla gerçekleşti.

Bugular, hakemli bilimsel dergi ACS Central Science'ta yayımlanan bir makalede özetlendi.

"Bu tür bir polimerde ilk kez bu kadar çok bilgi depolanıyor" diyen Anslyn, bunun "moleküler veri depolama ve kriptografi alanında devrim niteliğinde bir bilimsel ilerlemeye" işaret ettiğini belirtti.

Daha önce de Teksas Üniversitesi, Austin’den araştırmacılar, Oz Büyücüsü kitabının şifresini 4 sembollü bir sistem olan DNA’ya kodlamıştı. Adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve timin (T) diye adlandırılan bu 4 sembol, kitabın şifresini taşıyacak şekilde dizilmişti.

Yeni araştırmada ise tam 16 sembol kullanıldı. Bu da polimerlerin bilgi depolama kapasitesini ve şifrenin karmaşıklığını gözler önüne serdi.

Anslyn, "Bir düşünün. Bir insan yapmak için gereken tüm bilgiler hücrelerden birinde depolanıyor" diye konuştu:

Ve bu sadece 4 sembolle yapılıyor. Artık üzerinde çalışabileceğimiz 16 sembol var.

 

Independent Türkçe, Phys.org, New Scientist

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU