Macron mecliste salt çoğunluğu kaybetti, aşırı sağ kritik konuma geldi

Sandık çıkışı anketlerine göre, Macron'un ittifakı Mecliste salt çoğunluğu sağlayamıyor

Fotoğraf: AFP

Fransa'da genel seçimin ikinci turunun sona ermesi ve ilk sandık çıkış anketlerinin yayımlanmasıyla, ülkenin önde gelen siyasi isimleri açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İfop-Fiducial şirketlerinin yerel saatle 22.10’da verdiği sandık çıkışı anketleri, ikinci turda Ensemble ittifakının, 577 sandalyeli Ulusal Mecliste çoğunluğu kazanamayacağını gösteriyor.

Sandık çıkışı anketlerine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ensemble (Birlikte) ittifakı, Ulusal Meclise 235 ila 240 milletvekilli sokabiliyor. Seçimlerin sonucunda çoğunluk olan 289 milletvekili ve fazlasını alan parti (veya ittifak), hükümeti kurabilecek.

Öte yandan, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un girişimiyle Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan "Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği" (Nupes) ittifakının meclise taşıyacağı milletvekili sayısı 157 ila 163 görünüyor.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) mecliste temsil edecek milletvekili sayısı 85 ila 90 arası olurken, merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR) ve müttefik partilerinin toplam 65 ila 70 milletvekili çıkarabiliyor.

Genel seçimin ikinci turuna ilişkin açıklama yapan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, "5. Cumhuriyet dönemince Ulusal Meclis'in hiçbir zaman böyle bir siyasi konfigürasyon görmedi. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yüzleşmemiz gereken zorluklar göz önüne alındığında bu durum ülkemiz için bir risk oluşturuyor" dedi.

Borne, bu oylamaya saygı duyulması ve gereken sonuçların çıkarılması gerektiğini ifade ederek, yeni meclisteki merkezi güç olduklarını, yarından itibaren "eylem çoğunluğu" kurmak için çalışacaklarını kaydetti.

Melenchon: Macron'un ittifakı bozguna uğradı

Sonuçlar açıklandıktan sonra konuşan Melenchon, "olağanüstü ve beklenmedik bir durumla" karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, Macron'un ittifakının "bozguna uğradığını" ifade etti.

Melenchon, Macron'a atfen, "ülkenin kolunu bükmüş kişiyi alaşağı ederek" siyasi hedeflerine bir aydan kısa bir sürede ulaştıklarını dile getirdi.

Sandığa gitmeyen seçmen oranın hala çok yüksek olduğunu söyleyen Melenchon, nüfusun büyük çoğunluğunun yüzünü kime doğru çevireceğini bilmediği değerlendirmesinde bulundu.

Melenchon, seçimde Nupes'ün birinci veya ikinci geldiğinin henüz netleşmediğini belirterek, Macron'un cephesinin seçimde başarısız olduğunu söyledi.

Basının aktardığı kesin olmayan sonuçlara göre, milletvekili koltuğu için yarıştığı Pas-de-Calais vilayetinin 11. seçim bölgesinde galip gelen aşırı sağcı RN partili Marine Le Pen, Henin-Beaumont kentinden konuşma yaptı.

Le Pen: 3 amacımıza ulaştık

Le Pen, "Halk, Meclis'e RN milletvekillerinden çok güçlü bir parlamenter grup göndermeye karar verdi, böylelikle (Meclis) daha milli hale geldi. Bu grup, siyasi ailemizin tarihindeki en büyük (parlamenter) grup olacak" dedi.

"Macron'u azınlık cumhurbaşkanı yaparak, ülkeyi tek partili bir yönetimden korumak", "siyasi yeniden yapılanmayı sürdürmek", "Macron ve aşırı sola karşı kararlı bir muhalefet grubu oluşturmak" şeklindeki 3 amaçlarına ulaştıklarını kaydeden Le Pen, Meclis'e girecek olan yeni RN milletvekillerinin Macron dönemi sona erdiğinde iktidara gelecek olan "yeni siyasi elitin öncüleri" olacağını ifade etti.

Üç bakan seçilemedi

Seçimlerde hükümetteki 15 bakandan 12'si de adaydı. Çevresel Dönüşüm, Sağlık ve Deniz bakanları seçilemedi. Seçilemeyen bakanların Emmanuel Macron tarafından getirilen kural gereği istifa edecekleri bildirildi.

İktidar partisinin önde gelen isimlerinden, Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand ve eski İçişleri Bakanı Christophe Castaner de seçilemeyen isimler arasında yer aldı.

Başbakandan "yeni çoğunluk" mesajı

Az farkla da olsa Normandiya bölgesindeki Calvados ilinden milletvekili seçilmeyi başaran Başbakan Elisabeth Borne, Fransa'da meclisin 5'inci Cumhuriyet döneminde böyle bir tabloyla karşılaşmadığını hatırlatıp, "Bu tablo ülkemiz için risk oluşturuyor" şeklinde konuştu. Mecliste "eylem çoğunluğu inşa edeceklerini" söyledi.

Seçim sonuçlarını "Macron'a tokat" manşetiyle veren Fransız medyası, Cumhurbaşkanının sol ile aşırı sağ arasında sıkıştığı, siyasal planda zayıfladığı ve ülkenin yönetilemez hale geldiği yorumunda bulunuyor. Kimi siyaset gözlemcileri, "Macron'un Ukrayna krizinden bu yana iç siyasete gereken önemi vermediği, bu vurdumduymazlığın bedelini sandıkta ödediği" görüşünü savunuyor. 

 

AA, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU