Teksas'ta sıcak hava dalgası etkisindeki kentte sular da kesilince afet ilan edildi

Odessa'da sıcaklıklar 38 santigrat dereceyi aşarken yaşanan su şebekesindeki boru patlaması birçok kent sakinini susuz bıraktı

Odessa'da 14 Haziran'da gönüllüler 12 litrelik acil durum içme suyu paketleri dağıttı (AP)

Teksas eyaletine bağlı Odessa şehrinde yaşayan birçok kişi, su şebekesinde boru patlamasından dolayı 24 saatten fazla süre susuz kaldı.

Arıza, Teksas'ın West kentindeki sıcaklıklar önceki günlerde 38 santigrat dereceyi aşarken gerçekleşti. Çarşamba günüyse hava sıcaklığının 36 santigrat derecenin üzerine çıkacağı tahmin ediliyordu.

CBS7'nin haberine göre, çarşamba sabahı itibarıyla su arıtma tesisi yeniden çalışıyordu ancak sistemin tekrar dolması için zamana ihtiyacı vardı ve su hizmetinin tamamen eski haline gelmesi akşama kadar sürebilirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kent sakinleri için bir kirli su bildirisi yürürlükte ve su tekrar verildikten sonra bile yetkililer suyun güvenli olup olmadığını test ederken yürürlükte kalacak.

Belediye, huzurevleri de dahil olmak üzere suyun dağıtıldığını bildiriyor.

Teksas Valisi Greg Abbott tarafından yapılan basın açıklamasına göre, yaklaşık 165 bin kişi su kesintisinden etkilenirken, bir yargıç bölgede afet ilan etti. Vali, su şebekesinde patlayan boruya müdahaleyi koordine etmeleri için eyalet yetkililerini yönlendirdi.

The Texas Tribune, su şebekesi arızasının kesin nedeninin bilinmediğini ancak boru yaklaşık 60 yıllık olduğundan, muhtemelen eskimesinden kaynaklandığı bildiriyor. Medya kuruluşu ilk kesintinin pazartesi akşamı olduğunu da ekliyor.

CBS7'ye göre, arızayı onarmak için şehrin su arıtma tesisini kapatması gerekiyordu.

The Texas Tribune'un bildirdiğine göre salı günü ameliyatların iptal edildiği ve huzurevlerinin yardıma ihtiyacı olduğu haberleri geldi.

Bu hafta ABD'nin çoğu bölgesini sıcak hava dalgası vururken Teksas'ın büyük bölümünde de aşırı sıcaklar görüldü. Yaşlılar gibi savunmasız topluluklar, sıcaklığa bağlı hastalıklardan dolayı özellikle risk altında.

İklim krizi hızlandıkça sıcak hava dalgalarının hem daha sık hem de daha yoğun olması bekleniyor. İklim biliminde küresel bir otorite kabul edilen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) son raporuna göre, gezegenin ısınması dünyanın çoğunda şimdiden daha aşırı sıcağa yol açtı.

IPCC, gezegenin 19. yüzyıl sıcaklıklarından yaklaşık 2 santigrat derece daha fazla ısınmasıyla, 10 yılda bir meydana gelen sıcak hava dalgalarının artık neredeyse 6 kat daha sık meydana geleceğini ve 2,6 santigrat derece daha sıcak olacağını söylüyor. The Climate Action Tracker'a göre, şu anda dünya 2100'e kadar yaklaşık 2,7 derece ısınma yolunda ilerliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU