101 yaşındaki Hollandalı kadın, ailesine ait olan ancak Nazilerin II. Dünya Savaşı'nda el koyduğu tabloyu geri aldı.
Hollandalıların, Nazi Almanyası'na karşı direnişine de katılan Charlotte Bischoff van Heemskerck, tabloyu satarak ailesine maddi yardım etmek istediğini söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Guardian'ın dün geçtiği haberde, 1683 yapımı tablonun Hollandalı ressam Caspar Netscher'ın imzasını taşıdığı açıklandı.
Bischoff van Heemskerck, babası Joan Hendrik Smidt van Gelder'in tabloyu çok sevdiğini ve eserin yıllarca Arnhem'deki evlerinde asılı olduğunu belirtti.
Nazilerin 1940'ta Hollanda'yı istila etmesinin ardından, Gelder tabloyu bir bankanın kasasına sakladı. Ancak kasaları yağmalayan Naziler tabloyu da ele geçirdi.
Resim savaşın kaosunda ortadan kaybolsa da merkezi Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da olan Commission for Looted Art in Europe (Avrupa'daki Yağmalanan Sanat Eserleri Komisyonu) eseri buldu.
Tablonun 1950'lerin ortalarında Almanya'nın Düsseldorf kentindeki bir galeride görüldüğü, 1969'da Amsterdam'da açık artırmaya çıkarıldığı ve iki yıl sonra Almanya'daki bir koleksiyoncu tarafından satın alındığı öğrenildi.
Adı açılanmayan koleksiyoncuyla yapılan görüşmelerin ardından tablo geçen yıl Heemskerck'e iade edildi.
Tabloyu tekrar gördüğünde "hayrete düştüğünü" belirten Bischoff van Heemskerck, 1969'da yaşamını yitiren babasının tabloyu görseydi çok mutlu olacağını kaydetti.
Yaşlı kadın, resmin kendisine savaş zamanını hatırlattığını da sözlerine ekledi.
Bischoff van Heemskerck, tabloyu Londra'daki Sotheby's müzayede evine gönderdi ve 6 Temmuz'daki açık artırmadan elde edilecek geliri aile üyelerine paylaştıracağını açıkladı.
Independent Türkçe, Guardian
Derleyen: Uğurcan Yıldız