Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC, Türkiye'de yüzde 70'e dayanan enflasyonu değerlendirdi.
BBC'nin haberinde dünyadaki tüm ülkelerin hayat pahalılığı ve krizle mücadele ettiği fakat Türkiye'deki durumun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, enflasyonu azaltmak için genelde yapıldığı gibi faiz oranlarını artırmaya yanaşmamasıyla daha da kötüleştiği savunuldu.
Ayrıca Erdoğan'ın kur stabilitesi yerine ihracata öncelik verdiği ve bu yüzden de TL'nin değer kaybettiği değerlendirmesi yapıldı.
Haberde Merkez Bankası'nın (MB) "Erdoğan'ın baskısı altında hareket ettiği" öne sürülürken, MB'nin eylülden bu yana faiz oranını yüzde 19'dan yüzde 14'e indirdiği hatırlatıldı.
BBC'ye konuşan BK merkezli yatırım bankası Renaissance Capital'dan Charlie Robertson, Rusya - Ukrayna savaşının da Türkiye'deki fiyat artışlarında etkili olduğunu belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan Robertson, yüksek enflasyonun büyük çoğunlukla aslında "Türkiye'nin çok acayip para politikalarından kaynaklandığını" savundu.
BK merkezli ekonomik araştırma ve danışmanlık şirketi Capital Economics'ten Jason Tuvey ise "siyasilerin aldıkları tedbirleri değiştirip faiz oranlarını yükseltme sinyali vermediğini" söyledi.
Tuvey, enflasyonun bu yıl boyunca yüksek oranlarda seyretmeye devam edeceğini öngördüğünü de ifade etti.
İstanbul'da yaşayan eski sağlık çalışanı Tuba Canpolat ise 3 aylık doğum izninin ardından işe dönmeyi planladığını fakat fiyatlar bu kadar yüksekken çocuk bakımı masraflarını karşılayamadığını anlattı.
Canpolat, "İşsizlik ödeneği alıyorum ama o kadar düşük bir miktar ki bebeğimin aylık bez masraflarına bile yetmiyor" dedi.
Eski sağlık çalışanı, inşaat sektöründeki eşinin maaşıyla ailecek geçinmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek "İnternetten yapılabilecek küçük çaplı işlere bakıyorum. Fakat şu anda kiralar 3 bin - 4 bin lirayken 5 bin lira maaşla yaşamamız imkansız" ifadelerini kullandı.
Kovid-19'un tedarik zincirlerinde yarattığı sorunlar ve Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle küresel çapta enflasyonda artış yaşanıyor.
Büyük ekonomilerse buna karşı genellikle faiz oranlarını artırarak önlem almaya çalışıyor.
BK Merkez Bankası, dün faiz oranını 2009'dan beri en yüksek seviyeye çıkararak yüzde 0,75'ten yüzde 1'e artırmıştı.
ABD Merkez Bankası da çarşamba günü açıkladığı kararla son 22 yılın en yüksek faiz artırımına gitmiş ve politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltmişti.
Enflasyonda rekor artış
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dünkü açıklamasına göre nisanda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 7,25 artarken enflasyonsa yıllık bazda yüzde 69,97'ye yükseldi. Böylelikle enflasyon son 20 yılın en yüksek seviyesini gördü.
Geçen yıl nisana kıyasla artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla yüzde 105,86'yla ulaştırma, yüzde 89,10'la gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 77,64'le de ev eşyası oldu.
ENAGrup Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Nisan ayında %8.68 arttı.
— ENAG (@ENAGRUP) May 5, 2022
E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı ise %156.86 olarak gerçekleşti.
Öte yandan, ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yıllık enflasyonu yüzde 156,86, aylık enflasyonuysa yüzde 8,68 olarak hesapladı.
Independent Türkçe, BBC, Guardian, NPR