İçişleri Bakanlığı "başarılı", muhalefet "yaygınlaştı" iddiasında…

CHP’li Kılınç’ın iddiasına göre, Türkiye'de 2,5 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Bunu sorunla mücadele eden Ülger ve Ay da onaylıyor. Güvenlik uzmanı Böğürcü, yakalanan kişi ve madde miktarının artmasının başarı olarak yansıtılamayacağı görüşünde

Uyuşturucu bağımlılığı dünya genelinde ciddi bir sorun / Fotoğraf: AFP

Uyuşturucu Türkiye'nin yüksek sesle dillendirilmeyen ama can yakıcı sorunlarından biri.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun uyuşturucu kullanımının artmasına karşın uyuşturucu baronlarına operasyon yapılmadığı iddialarının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 16 Mart 2022 Çarşamba günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 2021 yılında uyuşturucuyla mücadeleye dair 2016'yla kıyas yaparak bazı veriler paylaştı.

 

süleymansoylu.jpg
Süleyman Soylu, uyuşturucuyla mücadelede 2021 yılına dair verileri paylaştı / Fotoğraf: AA

 

2021'de 217 bin operasyon yapıldı, en yüksek tutuklama oranına ulaşıldı

Soylu'nun verdiği bilgilere göre 2021'de durum şöyle:

"Uyuşturucu imal ve ticareti suçuna yönelik, 2016'da yapılan 15 bin 44 operasyonda 37 bin 740 kişi, geçen yıl 31 bin 675 operasyonda 62 bin 868 kişi gözaltına alındı, yurt genelinde 2016'da 88 bin olan uyuşturucu operasyonları sayısı, 2021'de 217 bine ulaştı. Uyuşturucuya bağlı suçlardan 2016'da 7 bin 641 tutuklama gerçekleşirken, 2021'de 26 bin 788 tutuklama ile en yüksek yıllık tutuklama oranına ulaşıldı. Ayrıca 1 Ocak- 14 Mart 2022 tarihleri arasında 5 bin 94 kişi daha aynı suçtan tutuklanarak cezaevine gönderildi."

 

narkotik.jpg
Uyuşturucuya yönelik operasyonlar aralıksız sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Avrupa'da yakalanan eroinin 1/5'i Türkiye'de yakalandı ama ölümler düştü

Soylu, 2019'da dünyada yakalanan eroin miktarının yüzde 21'inin ve Avrupa'nın tamamında yakalanan ectasy miktarının 1,9 katının Türkiye'de ele geçirildiğini söyleyerek bu oranlara karşın uyuşturucuya bağlı ölümlerin 2017'de 941 iken, 2018'de 657'ye, 2019'da 342'ye, 2020'de 314'e ve 2021'de ise 219'a düştüğünü söyledi.

Uyuşturucu kullanılan metruk binalarda yıkıldı

Açıklamaya göre uyuşturucu kullanımına ve suça ev sahipliği yapan metruk evlere yönelik çalışmalar kapsamında tespit edilen 112 bin 504 metruk binadan 76 bin 634'ü yıkıldı. 

11 bin 588 bina ise rehabilite edildi. Uyuşturucu ile mücadele ihbar uygulaması "Uyuma" hayata geçtiği günden bu yana dijital ortamda 441 bin 389 kez indirildi

 Bu yolla 40 bin 929 ihbar güvenlik güçlerine ulaştırıldı.

yükselmansurkılıç1.jpg
Yüksel Mansur Kılınç / Fotoğraf: CHP

 

2,5 milyon madde bağımlısı var iddiası

Soylu'nun açıklamalarına muhalefet tatmin olmamış ki bu konudaki iddialar sürüyor. Son olarak CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, önceki gün yaptığı basın açıklamasında Türkiye'de yaklaşık 2,5 milyon madde bağımlısı olduğunu öne sürdü.

Bu kişilerin ailelerini ve yakınlarını da hesaba katınca en az 12 milyon kişinin uyuşturucu sorununu yakından hissettiğini belirten Kılınç, Soylu'nun açıkladığı verilere göre de ele geçirilen uyuşturucu madde miktarlarında bir önceki yıla kıyaslandığında türüne göre yüzde 98 ile yüzde 54 arasında değişen oranlarda artış olduğunu söyledi.

 

operasyon.jpg
Türkiye, dünyadaki uyuşturucu ticaretinin güzergahlarından / Fotoğraf: AA

 

Araştırmaya katılanların yüzde 52'si yaşadığı ilçede uyuşturucu sorunu olduğunu söyledi

"Ülkemiz, uyuşturucu madde kaçakçılığı ve ticareti açısından adeta bir serbest bölgeye dönüşme tehlikesiyle karşı karşıyadır" diyen Kılınç, "Sosyal Demokrasi Vakfı'nın araştırmasına göre; yaşadığım ilçede çok fazla uyuşturucu problemi var diyenlerin oranı yüzde 52. Uyuşturucuya karşı okullarımızın etrafındaki güvenlik kesinlikle yeterli değil diyenlerin oranı yüzde 59" diye konuştu. 

Independent Türkçe'ye konuşan Kılınç, 1,5 yılda Anadolu'da 50'nin üzerine şehir ve ilçe ile seçim bölgesi İstanbul'da sürekli saha çalışmaları yaptığını söyledi. 

Gittiği her yerde çocuğu uyuşturucudan muzdarip ya da tutuklu ailelerle karşılaştığını öne süren Kılınç, "Uyuşturucunun pençesine, cezaevlerine düşmüş çocuklarına sahip çıkmak istiyorlar. Ama imkanları yok. 'Çocuklarımızın bu duruma düşmesine neden olan uyuşturucu bataklığıdır' diyorlar ve bu bataklığın kurtulamamalarından dolayı devletten şikayetçiler" ifadelerini kullandı. 

 

uyuşturucukullanımı.png
Uyuşturucu kullanımı toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit ediyor / Fotoğraf: yesilay.org

 


"Uyuşturucu kullanımı 81 ili sardı"

Kılınç, uyuşturucu ile mücadele sadece zaman zaman operasyonlarla yapılır gibi bir kabullenmenin olduğunu savunarak, "Bağımlı kişileri vazgeçirmek, rehabilite etmek ile ilgili azimli, kararlı bir mücadele yok. 81 ilin tamamında uyuşturucu madde kullanımı tespit edilmiş durumdadır. Uyuşturucu kullanımı hızla yayılarak 81 ilimizi sarmıştır" dedi. 

Kılınç, son olarak sözlerini şu iddiayla tamamladı:

Anne babalar eskiden çocuklarının sigara içmesine üzülürken artık 'sadece sigara içmekle kaldığına şükür' noktasına gelmiş durumdalar.

 

deryaülger.jpg
Derya Ülger / Fotoğraf: Independent Türkçe

 


"Kimyasal madde kullanımı yaygın, eroine şükreder hale geldik"

Uyuşturucu bağımlılığından sonra AK Hayatlar Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği'ni kurarak başka bağımlıları kurtarmak için çalışmalar yürüten Derya Ülger'e Kılınç'ın iddialarını sorduk.

Ülger, Kılınç'ın uyuşturucunun 81 ile yayıldığı ve yaklaşık 2,5 milyon bağımlı olduğu iddiasına katıldığını ifade etti. 

Ülger, "2020 yılında kamuoyuna yansıyan raporlara göre 1,7 milyon bağımlı vardı. Aradan iki yıl geçtiğini düşünürsek en az 2 milyon vardır geçmiş bile olabilir" iddiasında bulundu.

"İllere ve semtlere göre kullanılan madde farklılık gösterebiliyor"

Özellikle uzatılmış hali metamfetamin olan "Met" olarak da adlandırılan kimyasal maddelerin kullanımının yaygınlaştığını kaydeden Ülger, "Neredeyse eroine şükreden hale geldik. Milletvekilinin dediği gibi 81 ilde de bu sorun var. Sadece illere ve semtlere göre kullanılan maddede de farklılıklar olabiliyor" yorumunu yaptı. 

 

 

uyuşturucu.jpg
Yapılan operasyonlarda yüklü miktarlarda uyuşturucu yakalanıyor / Fotoğraf: AA

 

"Bu kadar fazla yakalama varken bağımlı sayısının bu kadar artmaması gerekiyor"

2021 yılında açıklanan verilerde uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla yakalananların sayısındaki artışa da dikkati çeken Ülger, şunları söyledi:

Türkiye tarihinin en büyük operasyonları yapıldı. Dünyada uyuşturucu yakalama noktasında dereceye giren ülkelerdeniz ama ortada bir ivme olduğu da gerçek. Çünkü bu kadar fazla yakalanma varken madde bağımlısı sayısının bu kadar artmaması gerekiyor. Maddeye ulaşmanın bu kadar kolay olmaması gerekiyor. Burada bir zıtlık var. Demek ki yüksek miktarda mal yakalansa bile önemli bir miktarda yakalanamıyor. Çünkü bu kadar fazla yaygınlaşmasının makul bir açıklaması yok.

"Her bağımlı aynı zamanda satıcı adayı"

Her uyuşturucu bağımlısının bir süre sonra bunun maliyetini karşılamak için birer "torbacı' yani satıcı adayı olabildiğini söyleyen Ülger, "Dolayısıyla tutuklanan sayısı arttıkça sokaktaki bağımlılık sayısının arttığını da anlayabiliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

 

bilalay.jpg
Bilal Ay / Fotoğraf: Twitter

 

"Hayatında en az bir kere uyuşturucu kullanmış 2,5 milyon insan var"

Uyuşturucu sorununa dikkati çeken açıklamalar yapan Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay da Kılınç'ın "2,5 milyon uyuşturucu bağımlısı var" iddiasına şu cevabı verdi:

"Bizim de öngörümüz o yönde. Zaten yayınlanan raporlara bakılırsa yani uyuşturucuyu hayatında en azından bir defa kullanmış olan 2,5 milyon insan var. Bunların büyük bir bölümü de zaten bağımlı. Ama hepsi bağımlı mıdır deseniz öyle birebir bir istatistik bulmak mümkün değil. Ancak herkes çevresine baktığına bu sorunun sağlamasını yapabilir."

"Asıl sorulması gereken ne kadarı yakalanmıyor"

Yapılan açıklamaların ardından genelde yakalanan uyuşturucu miktarına ve tacirine bakıldığını söyleyen Ay, şunları ifade etti:

"Burada sorulması gereken asıl soru şu: Ne kadarı yakalanmıyor? Tek mesele yakalanan miktar değil. Uyuşturucu kullanan gençler kurtulmak istediğinde onları kurtarabiliyor muyuz? Tedavi merkezlerimizin niteliği ve niceliği bu manada yeterli mi? Esas dikkat çekilmesi gereken yer burası."

 

mustafa böğürcü1.jpg
Mustafa Böğürcü / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yüksek oranda gözaltı ve tutuklamalar tehlike çanlarının işaret fişeği"

Eski bir emniyet mensubu ve halen Demokrat Parti'de siyaset yapan güvenlik uzmanı Mustafa Böğürcü de geçen günlerde yaptığı açıklamada uyuşturucu operasyonlarına dair açıklanan rakamlarla ilgili iddialarda bulunmuştu.

Konuyla ilgili ulaştığımız Böğürcü, 2021 yılı içerisinde uyuşturucudan tutuklanan ve halihazırda cezaevinde olan insan sayısına dikkati çekerek, "Bu oranda gözaltı, tahkikat ve tutuklama yasadışı maddenin sevkiyatı, depolanması, satılması ve kullanılması anlamında çok vahim bir durumdur, ülkenin gençleri, toplum için tehlike çanlarının çaldığının işaret fişeğidir. Bu durum başarı olarak görülemez ve gösterilemez" şeklinde konuştu.

"Güvenlik güçleri rahat çalışamıyor"

Böğürcü, verilen istatistiki bilgilerin doğru ve yeterli olduğunu ancak başarı gibi gösterilmesinin de yanlış olduğunu kaydederek, "Türkiye hem kullanıcı hem de sevkiyat yapılan güzergah ülke olmaktan bir an önce çıkarılmalıdır. Bunun yolu da polis ve jandarmanın rahat çalışmasıyla olabilir. Şu anda rahat ve bağımsız çalışabildiklerini düşünmüyorum. Yapılan operasyonların nereye ve kime uzanacağı konusunda kesintiler olduğunu gözlemliyorum" yorumunda bulundu. 

 

ametem1.jpg
AMATEM'ler bağımlılıkla mücadele ediyor / Fotoğraf: Milliyet

 

"AMATEM'ler çok sıkıntılı durumda"

Olayın sadece polisiye tedbirler alarak çözmeye çalışmanın kesinlikle yanlış olduğunu aktaran Böğürcü, "Gençleri kazanmak adına AMATEM'ler çok sıkıntılı durumdadır. Mesela AMATEM'ler de kadınların yatacağı bir bölüm yok, tedavi bir yere kadar, kazanmak adına rehabilite gerçekten önemli. Kırıkkale'de AMATEM'e bağlı Özgür Köy diye bir rehabilite merkezi açıldı. İsteyene 6 ay süreli meslek edindirme eğitimleri de var ancak yeterli değil. Bunları ülke genelinde artırmak gerekli" ifadelerini kullandı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU