Merhaba değerli dinleyiciler,
Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum.
Independent Türkçe için hazırladığım "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olacağım.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına, Uganda'dan Senegal'e, Somaliland'tan Mali'ye birçok gelişmeyi sizlere aktaracağız.
Üzerinize afiyet biraz rahatsızım. Sesim kısıldı, bunun için kusura bakmayın lütfen.
Afrika Uluslar Kupası'nın kazananı Senegal oldu
Bültenimizi güzel bir haberle açalım.
Geçen hafta sizlere Mısır ile Senegal'in karşılaşacağı final maçını aktarmıştım.
Daha önce kupayı 7 kez kazanan Mısır'ı mağlup eden Senegal, tarihinde ilk defa bu kupayı kazandı. Penaltılarda 4-2'lik bir skorla kupayı evine götürdü.
Bir haftadan beridir Senegal'de kutlamalar devam ediyor. Resmi törenle karşılanan takıma devlet nişanı takdim edildi. Nakdi ve gayrimenkul ödülleri verildi.
35. Afrika Birliği Zirvesi sona erdi
Kuruluşunun 20. yıldönümü olması hasebiyle önem atfedilen bir zirve oldu. Dönem başkanlığını Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall devraldı.
Zirvenin en önemli gündem başlıkları darbeler, gıda güvenliği ve Kovid-19 salgınıydı. En tartışmalı konu ise İsrail'in gözlemci üyeliği oldu.
Birçok ülkenin itirazı sonucu gözlemci ülke kararı tartışmaya açıldı ve üyelik ile alakalı kesin kararın seneye verilmesi kararlaştırıldı.
Zirve'de alınan bir diğer önemli karar ise çalışma dili olarak Svahili dilinin kabul edilmesiydi. İlk kez bir Afrika dili kabul edilmiş oldu. Bu kararın üzerine Adis Ababa Üniversitesi Svahilice eğitimlere başlama kararı aldı.
BM Yüksek Mahkemesi Uganda'yı tazminat ödemeye mahkum kıldı
Uluslararası Adalet Divanı, Uganda'nın 1998-2003 yılları arasında işgalci bir güç olarak uluslararası normları ihlal ettiğine karar verdi. Yargıçlar 10-15 bin kişinin ölümünden Uganda'yı sorumlu tuttu.
Bunun yanında değerli madenlerin yağmalandığı tespit edildi. Kongo, 11 milyar dolar talep etmişti.
Lakin mahkeme 325 milyon dolarlık bir tazminata karar verdi ve bunun 65 milyon dolarlık 5 taksitle ödenmesine hükmetti. Öldürülen kişiler, yağmalanan kaynaklar ve mülkiyetlere verilen zararlar bu tazminatın kapsamını belirledi.
Somaliland ikna turlarına devam ediyor
Somaliland Dışişleri bakanı Essa Kayd geçtiğimiz hafta Tayvan'a gitti. Dünyanın çoğu tarafından tanınmayan ve benzer durumlara sahip olan bu iki ülkenin buluşması basında geniş yankı uyandırdı.
Bakan Kayd, maden ve petrol alanlarında yatırım yapmak üzere Tayvanlı şirketleri ülkesine davet etti. Çin, bu ziyaret üzerine Tayvan'ı pervasızlık ve çaresizce hareket etmekle suçladı.
Çin, Tayvan'ı kendine ait bir bölge olarak görüyor. Ne Tayvan ne de Somaliland Birleşmiş Milletler tarafından tanınmıyor.
Danimarka, Mali'ye yaptığı yardımı kısmen askıya aldı
Askerlerinin ülkeden ayrılmasının ardından Danimarka geçtiğimiz hafta bir açıklama yaptı. Mali'ye ve Burkina Faso'ya yaptığı yardımları askıya aldığını duyurdu.
Dışişleri bakanlığı yaptığı duyuruyla tüm yardım planını beklemeye aldığı ve net bir şekilde inceleme yapacaklarını söyledi.
2017-2022 yılları arasında 120 milyon Euro yardım harcaması yapan Danimarka, GSYİH'sının %0.7'sini yardımlara ayırıyor ve bu oran dünyadaki en yüksek oranlardan biri.
Afrika ülkeleri kovid-19'u kontrol altına almaya başladı
Dünya Sağlık Örgütü Afrika Kıta Başkanı Moeti, Afrika ülkelerinin Kovid-19 salgınını ve ortaya çıkan türevlerini kontrol etmeye başladıklarını söyledi.
Şubat 2020'den bu yana Afrika ülkeleri geçim sıkıntıları, yetersiz sağlık altyapısı ve aşı adaletsizliği gibi durumlarla yüzleştiler.
Lakin son istatistik ve gelişmelerin ışığında kontrol altına alma eğilimi çok daha belirgin. Başkan Moeti, bu eğilim devam ederse tünelin ucundaki ışığın çok yakın olduğunu söyledi. Kıta'da aşılanma oranı yüzde 11.
© The Independentturkish