Fransız haber ajansı AFP, Afganistan'da hayatlarını tehlikeye atarak Taliban'a karşı direniş için örgütlenme çalışmaları düzenleyen kadınları haberleştirdi.
Ev kadınlarının, öğrencilerin, öğretmenlerin ve sivil toplum kuruluşunda çalışan kadınların yer aldığı grup, son 6 aydır Taliban'a karşı gösteriler düzenlemek için gizlice buluşuyor.
Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen 20 yaşındaki bir kadın, AFP'ye yaptığı açıklamada gruba katılışına dair "Evde oturup, kaybettiğimiz her şeyi düşünerek depresif bir ruh hali içinde kalacağıma neden onlara kayıtılmayayım ki diye düşündüm" dedi.
Başkent Kabil'de geçen hafta evinden zorla alındığını söyleyen Mursal Ayar'la birlikte şimdiye dek son dönemde 6 kadın aktivist Taliban tarafından gözaltına alındı. Birleşimiş Milletler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) yapılan tüm çağrılara rağmen kadınların durumuyla ilgili henüz bir soruşturma başlatılmadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Soyadını paylaşmayan 4 çocuk annesi Shala ise eskiden Eşref Gani yönetiminde çalıştığını fakat Taliban'ın ağustosta kontrolü ele geçirmesiyle işinden olduğunu söyledi.
Shala, "Sadece genç kadınlar için örnek olmak, onlara mücadeleden vazgeçmeyeceğimi göstermek istiyorum" dedi.
Eşinin de kendisini desteklediğini söyleyen Shala, direniş grubunu organize edenlerden biri.
AFP, grubun ocakta düzenlediği iki etkinliğe katıldı.
Ajansın gözlemlerine göre tüm risklere rağmen buluşmalardan birinde 40'tan fazla kadın yer aldı.
Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen 24 yaşındaki göstericilerden biri, "Bu tehlikeli fakat başka seçeneğimiz yok. Yolumuzun zorluklarla dolu olduğunu kabul etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Amcasının okula gitmesine engel olduğunu söyleyen protestocu, "Korkunun beni kontrol etmesine ve konuşup gerçeği söylememe engel olmasını istemiyorum" dedi.
Gruba üye alımında da dikkatli davranılıyor. Kadın hakları savunucusu Hoda Khamosh, bir keresinde şüphelendikleri bir kadına bilerek sahte bir protesto bilgisi verdiklerini, daha sonra söylenen saatte paylaşılan konuma Taliban'ın baskın düzenlediğini gördüklerini belirtti.
Protestodan kısa bir süre önce güvenli bir telefon hattından iletişime geçen kadınlar, izlerinin sürülmemesi için çok dikkatli hareket ettiklerini belirtti.
Hoda, "Yanımıza fazladan kıyafet ve başörtüsü alıyoruz. Protesto bittiğinde tanınmamak için de kıyafetlerimizi değiştiriyoruz" dedi.
HRW'den Heather Barr, direnişçilere desteğini belirterek "Bu kadınlar burada sıfırdan bir şey yaratmak zorunda kaldı" dedi.
Barr, Taliban'ın ABD birliklerinin çekilmesiyle 15 Ağustos'ta Kabil'e girerek ülkenin yönetimini ele geçirmesiyle birçok aktivistin ülkeyi terk etmek durumunda kaldığını da söyledi.
"Taliban muhalefete göz açtırmıyor" diyen Barr, "Protestocuları dövdüler, gösterileri takip eden gazetecileri dövdüler, hem de çok sert şekilde. Daha sonra da eylemcileri ve gösterileri düzenleyenleri aramaya başladılar" iddialarında bulundu.
Independent Türkçe, France 24