Brezilya'da sabit saat tartışması: Yaz saati geri mi geliyor?

"Herhangi bir bilimsel temele dayanmayarak dev bir sorumsuzluğa imza attılar"

Enerji zengini Güney Amerika ülkesinin tehlikeli olduğunu ve eskiden gündüzleri karanlıkta sokağa çıkmak zorunda kaldıklarını belirterek "Tanrı'ya şükür ki yaz saati geri gelmedi" diyenler de var (AFP)

"Bir daha asla yaz saati olmayacak!" diyen Jair Bolsonaro'nun 5 yıl önce Brezilya'yı sabit saate geçirmesi, ülkede tartışılıyor. 

Brezilya'nın yoğun nüfuslu güneydoğu bölgelerinde yazın sabah 4.30'da havanın aydınlandığı, saat 8'i bulduğunda güneşin öğlen gibi tepeye çıktığı aktarıldı. 

Güneşlenmek isteyenlerin bu durumdan şikayetçi olduğu belirtildi. 

Gece karanlığında işe ya da okula gitmek için evden çıkmak zorunda kalmayanlarınsa durumdan memnun olduğu bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İklim değişikliğinin de etkisiyle ülkede enerji sorunları yaşanıyor. Bu durum, Brezilya'nın eskiye dönmesine zemin hazırlıyor.

Ülkenin elektriğinin yüzde 93'ü yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Ancak küresel ısınmanın su rezervlerini düşürmesi enerji arzına da darbe vuruyor zira elektriğin çoğu hidroelektrik santrallerinde üretiliyor. 

2023'te Jair Bolsonaro'nun yerine Lula da Silva'nın devlet başkanı olmasıyla birlikte "Gün ışığından daha çok yararlanmak üzere yeniden yaz saatine geçsek mi?" sorusu daha fazla dillendiriliyor. 

Brezilya Maden ve Enerji Bakanı Alexandre Silveira ekimde yaptığı açıklamada Bolsonaro yönetimini suçlayarak "Herhangi bir bilimsel temele dayanmayarak dev bir sorumsuzluğa imza attılar" dedi ve yaz saati uygulamasını savundu. 

Ulusal elektrik kurumunun eylülde yayımladığı rapor da yaz saatine dönüşün elektrik tüketimini yüzde 3 düşürebileceğini ortaya koydu.

Washington Post, bu yıl yaz saati uygulamasına dönülmesinin beklendiğini bildirdi. 

Amerikan gazetesi Azerbaycan, Meksika ve Samoa'nın da aralarında bulunduğu ülkelerin yaz saatinden vazgeçtiğini; Türkiye, Ürdün ve Namibya'nın ise kalıcı olarak yaz saatine geçtiğini hatırlattı. 

Dünyanın her yerinde benzer tartışmanın sürdürüldüğünü belirten gazete, Donald Trump'ın da bu konuda çelişkili açıklamalar yaptığını aktardı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kalıcı yaz saati uygulamasının başladığı Ekim 2016'yla Mart 2024 arasında yaklaşık 20 milyar lira karşılığı olan 11,252 milyar kilovatsaat (kWh) enerji tasarrufu sağlandığını kasımda bildirmişti.

Bayraktar, Avrupa Parlamentosu'nun üye ülkelere tek saat uygulamasına geçmelerini salık verdiğini de sözlerine eklemişti.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU