Zelenski'den nükleer mesajı: "Sahip olmamamız kötü"

Ukrayna lideri, Lukaşenko'nun "Füzeler benim topraklarımdan fırlatıldı ama bunları fırlatan Putin'di" dediğini de iddia etti

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk bölgesindeki ilerleyişlerini durdurmak için Ukrayna ordusunun karşı taarruz başlattığını dün bildirdi (AFP/Arşiv)

Ukrayna ordusu, Rusya'nın Kursk bölgesinde yeniden saldırıya geçerken ülkenin lideri Volodimir Zelenski, nükleer silaha sahip olmamalarının kendilerine sıkıntı yarattığını söyledi.

Zelenski'nin, ABD'nin ünlü podcast sunucularından Lex Fridman'a verdiği röportaj dün yayımlandı. 

41 yaşındaki bilgisayar bilimcisi, Zelenski'yi davet ederken "Tacikistan'da doğdum. Tacikistan, Kiev, Moskova ve ABD'de yaşadım. Neredeyse 30 yıldır ve ölene kadar gururlu bir Amerikalıyım" demişti. 

Üç saatlik sohbet sırasında da Zelenski, Vladimir Putin ve Donald Trump'ın "aynı odada bir araya gelip barışı sağlaması" hayalinden bahsetti. 

Lex Fridman, güvenlik konusunda hangi güvenceleri alırlarsa tatmin olacakları sorusunu yöneltince Zelenski şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna'nın güvenlik konusunda güvenceleri vardı. Budapeşte Memorandumu'nda Ukrayna'nın güvenlik güvenceleri nükleer silahlardı. Ukrayna'nın nükleer silahları vardı. Bunu iyi ya da kötü diye nitelendirmek istemiyorum. Günümüzde onlara sahip olmamamız kötü.

Bu silahlara sahip olmamız kullanacağımız anlamına gelmiyordu. O imkana sahiptik. Bizim güvenlik güvencelerimiz onlardı.

Zelenski, Budapeşte Memorandumu'yla sağlanan güvenceleri ne Moskova'nın ne de ABD, Birleşik Krallık ve müttefiklerinin önemsediğini de sözlerine ekledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ukrayna arasında 1994'te imzalanan anlaşmalar, topraklarındaki nükleer silahlardan vazgeçmesi koşuluyla Belarus, Kazakistan ve Ukrayna'a güvenlik konusunda güvenceler sağlıyordu. 

Rus devletine bağlı RT, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Ukrayna topraklarında 1700 nükleer savaş başlığının kaldığını ve bu cephanenin Ukrayna'yı dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücü yaptığını bildiriyor. 

Budapeşte Memorandumu sonrasında bu silahlar Rusya'ya iade edildi. 

Zelenski, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ikinci ya da üçüncü gününde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun ülkesinden yapılan füze saldırıları için kendisinden özür dilediğini de söyledi.

Ukrayna lideri, telefon görüşmesinde "'Bu benim suçum değil. Füzeler benim topraklarımdan fırlatıldı ama bunları fırlatan Putin'di. Tanıklarım var, özür dilerim" ifadelerini duyduğunu anlattı.

Belaruslu mevkidaşına "Bu bir savaş. Belarus'tan topraklarımıza füze fırlatıldı. Buna nasıl izin verdiniz?" cevabını verdiğini öne süren Zelenski, şu yanıtı aldığını iddia etti:

Tamam, o zaman misilleme yapın. Rafineriyi (Mozyr Petrol Rafinerisi) vurun. Bunun ne kadar önemli olduğunu biliyorsun.

Zelenski, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'a ilişkin, "Trump'ın Putin üzerinde baskı kurarak savaşı durdurma gücüne sahip olduğuna inanıyorum ancak bu sadece ciddi güvenlik garantileriyle mümkün olur" değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna lideri, savaşın biteceğine ve Trump'ın ülkesine uçakla gelen ilk lider olacağına inandığını da sözlerine ekledi.


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU