Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'daki yemekli buluşması, ana konusu ittifak olan kulisleri hareketlendirdi.
Kılıçdaroğlu, Akşener ve Davutoğlu, daha önce de zaman zaman bir araya gelerek görüştüler.
Müzakere sürecini, çok uzun süre Dışişleri'nin patronu olan ve diplomatik arenada böyle sayısız görüşme süreci organize eden Davutoğlu 2021'in son aylarında başlattı.
Davutoğlu, hem ekim hem de kasım aylarında Kılıçdaroğlu ile Akşener'i ziyaret ederek ikili görüşmeler yaptı.
Bu görüşmeler, henüz ilk ayını tamamlamayan 2022'de hızlandı.
6 Ocak'ta Akşener, Davutoğlu'nu İstanbul'daki evinde ziyaret etti.
11 Ocak'ta Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu akşam yemeğinde bir araya geldi.
13 Ocak'ta Davutoğlu Akşener'e bir iade-i ziyarette bulundu.
En sonunda 3 lider dün (20 Ocak) akşam yemeğinde bir araya geldi.
Siyasi kulisleri hareketlendiren bu yemekte konuşulanların detayları şimdilik kamuoyu tarafından bilinmese de daha önce ikili görüşmelerde gündeme gelen konuların bu kez üçlü olarak masaya yatırıldığı ifade ediliyor.
Yani Kılıçdaroğlu, Akşener ve Davutoğlu zirvesinde gündeme gelen konular masaya ilk kez gelen konular değildi.
Gerek CHP'nin gerekse de İYİ Parti'nin Millet İttifakı'nın cephesini genişletme çabası sır değil.
Partiler, özellikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda ortak bir çalışma yürütüyor.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri zaman zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araya gelerek bu konuyu konuşuyor ve bir metin hazırlamaya çalışıyor.
Dolayısıyla siyasi partiler zaten ortak bir zeminde birlikte hareket etme imkanı bulmuş durumda.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"İttifakın ana hatları değil yol haritası konuşuldu"
Kulislere göre, gerek liderlerin daha önceki görüşmelerinde gerekse de Kılıçdaroğlu, Akşener ve Davutoğlu'nun bir araya geldiği akşam yemeğinde ittifakın hatlarından ziyade nasıl bir yol haritası izlenebileceği konusu masaya yatırıldı.
Davutoğlu'nun AK Parti hükümetlerinde başbakanlık yapması ve görevi döneminde PKK'yla mücadelenin dozunun artmış olması Millet İttifakı'nın iki bileşeni açısından bir şans olarak görülüyor. Davutoğlu'nun başta Kürtçe olmak üzere Kürtlerin temel haklarına ilişkin taleplerinin yanında durması da İYİ Parti'nin "aşırı milliyetçi" söylemlerinden ürken AK Partili Kürt seçmeni ittifaka ısındırabilir.
Kılıçdaroğlu'nun "helalleşme" çağrısı, CHP ile muhafazakar kitlelerin arasında kurulmaya çalışılan köprüyü güçlendiren bir adım olarak görülüyordu. Geçtiğimiz günlerde bir programda partisinin "muhafazakar tonlarının güçlü olduğunu" belirten Davutoğlu'nun dahil olduğu bir ittifak, böylece muhafazakar seçmenin bir bölümünü kazanabilir.
Ankara kulislerine göre liderler, tabanlarının siyasi yelpazenin farklı kanatlarındaki partilerin kazanmaya dönük bir ittifaka ikna olduğunu düşünüyor.
Liderler "Kritik eşik geride kaldı" diye düşünse de CHP ve İYİ Parti'nin karakterini verdiği Millet İttifakı'na yeni ortaklar katmak kolay bir süreç olmayacak.
© The Independentturkish