NASA astronotu uzayda neden goril kostümü giydiğini açıkladı

"Uzay gorilini nasıl sevmezsiniz?"

Emekli NASA astronotu Scott Kelly, 2016'da Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) goril kostümü giymesiyle ilgili konuştu.

2015-2016'da yaklaşık bir yıl UUİ'de kalan Scott, 17 Ocak'ta yayımlanan röportajda bu ilginç olayın perde arkasını anlattı.

Scott'ın açıklamasına göre ikizi Mark Kelly, bir telefon görüşmesinde şöyle dedi:

Hey, sana goril kostümü gönderiyorum.

Scott, sözlerini "Ben de 'Neden?' diye sordum. Mark 'Çünkü daha önce uzayda hiç goril olmamıştı' cevabını verdi" ifadeleriyle sürdürdü.

Kendisi de eski NASA astronotu olan ve şu an Arizona senatörlüğü görevini yürüten Demokrat Partili Mark, kostümü gönderdi.  Ancak Elon Musk'ın şirketi SpaceX'in Haziran 2015'te gerçekleştirdiği kargo görevinde, kostümün bulunduğu roket infilak etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Mark bunun ardından pes etmedi. Scott, "Kardeşim bir sonraki telefon görüşmemizde 'Sana başka bir goril kostümü yolluyorum' dedi" diye konuştu.

Scott'ın 23 Şubat 2016'da Twitter'da paylaştığı videoda kostümü giyerek Britanyalı astronot Tim Peake'i kovaladığı görülüyor.

Video, Twitter'daki bir kullanıcının 15 saniyelik bir kesitini 9 Ocak 2022'de paylaşmasıyla tekrar gündeme geldi. Paylaşım 9 milyondan fazla kez görüntülenirken 356 bin beğeni aldı. Görüntüleri başka sosyal medya hesapları da paylaştı.

Scott, bu ilgi hakkında şöyle konuştu:

Millet tabii ki sevdi. Uzay gorilini nasıl sevmezsin? Ancak videonun bunca yıldan sonra internette tekrar dolaşmasına şaşırdım.

Emekli astronot, ayrıca Peake'in olaydan haberdar olduğunu ve videoyu kurguladıklarını açıkladı:

Peake bu yüzden etrafta salınıyor ve havada yüzüyor. Komik görünmesini istedik.

Scott öte yandan, goril kostümünden haberdar olmayan diğer astronotlarla daha çok eğlendiğini söyledi. Bir keresinde bir astronotun uyuyacağı yerde saklandığını açıklayan astronot şöyle konuştu:

Kapıyı açmaya gittiğinde kaçtım. Bunun ardından kalp krizi geçirmesinden falan korktum.

Scott, UUİ'deki Rus kozmonotların yanına da uğradığını ve grubun kahkaha attığını kaydetti.

İkiz kardeşler 21 Şubat 1964'te doğdu. NASA'nın internet sitesinde, Mark'ın doğum günü sürprizi olarak kostümü gönderdiği yazıyor. Scott, bunu hatırlamadığını ama doğru olabileceğini söyledi.

Peki kostüme ne oldu? Astronot çöpe attığını duyurdu:

Uzayda bir goril kostümüyle bir başkasının yapacaklarından sorumlu olmak istemedim.

 

Independent Türkçe, People, Futurism

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU